Як без проблем возити коштовності літаком. Пояснюють митники

Автор: Тетяна Сененко
10:29 13.04.2021

Якщо авіапасажири зробили покупки за кордоном вартістю понад 1000 євро і планують їх ввозити в Україну авіатранспортом, варто запам’ятати кілька простих, але обов’язкових кроків.

Про це розповіли у Київській митниці.

Що треба робити до початку митного контролю в пункті пропуску.

  • письмово задекларувати переміщувані товари
  • обрати «червоний коридор» для проходження митного контролю
  • сплатити передбачені митні платежі.

Варто також запам’ятати, що письмово задекларувати потрібно також товари, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 1 000 євро і вони ввозяться на митну територію України у ручній поклажі через авіаційні пункти пропуску.

Для прикладу митники навели випадок порушення ввезеня ювелірних виробів, який стався нещодавно. Зокрема, українець намагався ввезти ювелірний сет з коштовним камінням через аеропорт «Київ» (Жуляни) авіарейсом з Мінська.

«Для проходження митного контролю авіапасажир обрав спрощену систему «зелений коридор», чим, зокрема, засвідчив, що не має предметів, які підлягають обов’язкому письмовому декларуванню та оподаткуванню митними платежами. Перед початком митного контролю письмової декларації чоловік не заповнював, за консультацією до митників не звертався», – зазначили співробітники митниці.

У результаті митники виявили у чоловіка коробку з коштовностями у ручній поклажі під час вибіркової перевірки пасажирів. Виявилось, що вартість прикрас зі знижками склала понад 776 тисяч рублів. У перерахунку – це 8 тисяч 665 євро, що більш ніж увосьмеро перевищує норму, встановлену для безмитного ввезення товарів на авіатранспорті.

«Коштовності київські митники вилучили та передали на відповідальне зберігання.  Отже, чоловік, згідно з українським законодавством, повинен або сплатити передбачені митні платежі на товар, або згодом вивезти його у зворотньому напрямку», – резюмували митники.

Нагадаємо, раніше київські митники замість вживаної біжутерії виявили в бандеролі з Великобританії приховану ювелірну прикрасу з трьома сотнями діамантів та рубінів.

 

Останні новини