У посвідченнях українських водіїв від сьогодні почнуть з’являтись нові позначки

Автор: Галина Ворона
10:28 29.12.2021

Від сьогодні в Україні почали діяти нововведення, за якими водії, що складали іспит на керування авто з автоматичною коробкою передач, матимуть відповідну позначку у посвідченні і зможуть їздити лише на таких автівках. Ті, хто складав на "механіці", зможуть керувати обома видами машин.

Про це повідомляється на сайті Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ України.

Позначка про складання практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач відображатиметься у посвідченнях водія у вигляді коду “78” у графі 12 документа.

У ГСЦ зазначили, що ці зміни регламентує постанова уряду від 22 вересня 2021 року № 1007. Нею запроваджено цілий ряд нововведень у частині видачі посвідчення водія та допуску громадян до керування транспортними засобами з метою трансформації держави у бік європейських цінностей.

Наразі вже змінився дизайн бланка посвідчення водія. З минулого року він має темно-рожевий колір, схожий на колір європейського посвідчення водія, стилізоване зображення Державного Прапора України для ідентифікації країни. Бланк став більш захищеним від підробок. У ньому імплантований електронний носій, зазначається термін його дії, а також група крові та резус-фактор водія. Попереду – практичне запровадження відмітки про надання згоди або незгоди на посмертне донорство.

Як зазначається, такі нововведення є кроком до приведення бланку національного посвідчення водія у відповідність до міжнародних стандартів.

Читайте також: Неймовірно, але факт: покарання наздогнало водія, який проїхав через газон на Дарницькій площі 

Нагадаємо, в Україні відновили обов’язковий техогляд автівок – водіїв перевірятимуть на дорогах.

Останні новини