У Києві розпочалась вакцинація від COVID-19 – вже є перші щеплені

Автор: Галина Ворона
11:42 25.02.2021

У Києві розпочалася вакцинація проти COVID-19 вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield), яку надало Міністерство охорони здоров'я. Перше щеплення отримав завідувач відділення реанімації та інтенсивної терапії для інфекційних хворих Олександрівської клінічної лікарні Олексій Куценко.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації.

Отримавши щеплення, медик розповів, що працює з хворими майже рік взагалі не сумнівався, вакцинуватися чи ні. 

Всіх хвилює питання про необхідність вакцинації в Україні. Хочу сказати, що перші в країні пацієнти хворі на COVID-19 були у нас у лікарні. Перший пацієнт – 20 березня минулого року. Перший летальний випадок – вже у квітні 2020 року. Практично рік ми займаємося лікуванням ковідних хворих і бачимо, до яких наслідків може привести хвороба. Особисто переді мною не стояло питання: вакцинуватися чи ні. Я вирішив самостійно, що вакцинація необхідна. Необхідна масова вакцинація населення України для того, щоб збити шквал ковідної інфекції. На жаль, люди упереджено ставляться до вакцинації. Сподіваюся, наш приклад стане позитивним і буде аргументом для тих, хто сумнівається», – зазначив Олексій Куценко.

Другою щеплення отримала лікарка-інфекціоністка другого інфекційного відділення Олександрівської лікарні Марта Добрянська. Вона також буде серед лікарів однієї з 15 мобільних бригад, яка буде виїздити для вакцинації населення.

Я не вагалась. Завжди вакцинуюся всіма доступними вакцинами, і дітей вакциную“, – каже вона.

За її словами, відчуття після уколу нічим не відрізняються від щорічної вакцинації проти грипу.

За даними КМДА, станом на 11:30 провакциновано 30 медиків мобільних бригад та Олександрівської лікарні, усі почуваються добре.

Крім співробітників лікарень, де лікують “коронавірусних” хворих, щеплення в першій хвилі отримають також співробітники лабораторій, де проводяться тестування на виявлення COVID-19, та члени мобільних бригад.

На сьогодні в столиці сформовано 15 мобільних бригад з імунізації та підготовлено 120 тимчасових пунктів вакцинації.  Всього Київ отримав 42,6 тисячі доз вакцини проти COVID-19. 

Нагадаємо, 23 лютого  до України  прибула перша партія з 500 тисяч вакцин проти COVID-19, а 24 лютого стартувала вакцинація – першим індійською вакциною прищепився медик із Черкас. Київщина отримала 16 600 COVID-вакцин Oxford/AstraZeneca. Першою  щеплення проти коронавірусу отримала лікарка Тетяна Шульженко, яка працює завідувачкою дорослого інфекційного відділення у Броварській багатопрофільній клінічній лікарні. Всього за день у столичному регіоні щепили 23 медиків. Загалом у перший день кампанії вакциновано 160 людей.

Останні новини