У Києві розбирають пам’ятку — 110-річний місток будинку Лапінського

Автор: Любава Лисичкіна
15:48 06.08.2022

Садиба Рудольфа Штейнгеля на поч. ХХ ст. була продана сім’ї Лапинських. Які на нижній частині домоволодіння спорудили серію нових будівель зберігаючи стилістику комплексу - єдиний неоготичний стиль.

Фото: Вікіпедія
Про це повідомив столичний активіст Дмитро Перов.
Мова йде про унікальну споруду по вул. Олеся Гончара, 60. За даними місцевих мешканців, на містку з’явились робітники, які на питання відповідають –  “Потім збудуємо такий самий, бо цей у аварійному стані”.
Як відомо, Михайло Лапінський – відомий київський психіатр, професор Київського університету, купив величезну садибу, яка розташовувалася між вулицями Бульварно-Кудрявською і Мало-Володимирською (так тоді називалася вулиця Гончара). Купив у спадкоємців барона Рудольфа Штейнгеля і в величезному будинку, що стояв на цій ділянці і виходив фасадом на Бульварно-Кудрявську, відкрив   популярнуводолікарню з модними водними масажами і лікувальними ваннами. У 1908 році з’явився дуже красивий прибутковий будинок теж в готичному стилі.
“Нині місток має охоронний статус пам’ятки архітектури національного значення та є невід’ємною частиною архітектурного ансамблю садиби М. Лапінського. З огляду на його статус, проводити демонтажні роботи без погодження пам’яткоохоронних органів — незаконно”, – зазначає Перов.
Як відомо, 188 років тому в Києві відкрили Університет Святого Володимира.

Останні новини