Тепловики “порадували” киян новими платіжками та абонплатою: що змінилося

Автор: Володимир Хлєбников
16:41 10.12.2021

Клієнти КП "Київтеплоенерго" у грудні отримають платіжки в оновленому форматі. У квитанціях з'являться нові рядки з платою за абонентське обслуговування та функціонування систем опалення та гарячого водопостачання. Користувачам соцмереж нововведення, м'яко кажучи, не дуже сподобалося.

Про це йдеться в оприлюдненому 10 грудня повідомленні на сторінці компанії у Facebook.

Зазначається, що тепловики діють відповідно до змін, внесених Законом України № 1060.

Що буде в оновлених платіжках

Починаючи з грудня, у рахунках на оплату житлово-комунальних послуг структура плати за тепло і гарячу воду буде показуватися по-іншому. У платіжках з’являться нові рядки з платою за абонентське обслуговування та функціонування систем опалення та гарячого водопостачання. Для будинків з індивідуальними лічильниками – мінімальна частка середнього споживання.

Абонентська плата

Раніше за обслуговування та заміну будинкових лічильників тепла і гарячої води мешканці сплачували у вигляді внесків. Відтепер це включено до абонплати, яка буде зазначатися у платіжці окремими рядками та відображатиметься щомісяця. Абонплата включає витрати на обслуговування будинкових лічильників тепла, витрати, пов’язані із розподілом та адмініструванням послуг. Максимальний розмір абонплати для однієї столичної квартири — 30,95 грн за послугу з постачання теплової енергії та 33,74 грн за послугу з постачання гарячої води.

Читайте також: У платіжках киян зміняться реквізити для оплати за вивезення побутових відходів

Деталізація складових спожитого тепла

Для будинків, що обладнані приладами обліку, в платіжках клієнтів рядки щодо функціонування систем опалення та гарячого водопостачання. Їх виокремлюватимуть із загального обсягу теплової енергії, спожитої будинком відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг № 315 від 22.11.2018 (далі — Методика № 315).

Мінімальна частка середнього споживання

Згідно з Методикою № 315, у частини клієнтів з’явиться рядок з мінімальною часткою. Це стосується власників квартир з індивідуальними лічильниками, які несвоєчасно передають показання, або передають такі, що близькі чи дорівнюють нулю. Новий рядок показує мінімальну частку середнього споживання із загального обсягу спожитої теплової енергії будинком.

Читайте також: Готуйтеся до новацій: комунальні платіжки змінять формат

Чи зміняться тарифи

Платіжки за листопад клієнти “Київтеплоенерго” отримають у грудні. Тарифи у сезоні 2021/2022 на опалення лишаються незмінними, запевнили у компанії.

Вартість 1 Гкал тепла становить 1654,41 грн (з ПДВ). Для цього з міського бюджету було виділено 2 млрд грн. Таке рішення прийнято міською владою на виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води, укладеного 30 вересня“, – повідомили у “Київтеплоенерго”.

Користувачам не до вподоби

Повідомлення тепловиків про появу у платіжках нових рядків та про запровадження абонплати викликало різку реакцію користувачів соцмережі. Своє обурення вони залишають в коментарях під дописом:

Дехто навіть поцікавився у комунальників, коли нарешті з’явиться платіжка за доставку платіжок:

Нагадаємо, кияни були дуже здивовані, коли у серпні побачили у своїх квитанціях новий вид платежу на рахунок “Київводоканалу” – “абонентська плата за послуги централізованого водопостачання та водовідведення”.

Читайте також: З комуналкою на ти. Киян запрошують на безкоштовне навчання

Останні новини