Таємниці міні-скульптури “Слоник” у Глобусі: на нього зі сльозами споглядають літні кияни та фільмує молодь

Автор: Оксана Тупальська
20:29 16.04

Маленький "Слоник", якого туристичні гіди показують киянам та гостям міста у торговому центрі "Глобус" на Хрещатику має неймовірну історію - він переїхав з Мосту Киличка під пильний нагляд відеокамер та зберігає неймовірну історію старого міста.

Маленького слоника створили у пам’ять про старий київський фонтан “Слон”, який колись був розташований неподалік метро Арсенальної та поруч із сучасним Київським Палацом дітей та юнацтва. Він був справжньою родзинкою міста та залишився на багатьох фоторгафіях, знятих на плівку. 

Ось як він виглядав у 1930 році:

Поруч було створено кілька інших водограїв, що у своїй композиції мали спільну тему щасливого дитинства. Слон був головним великим фонтаном ансамблю.

Між іншим, дитячий слон зайняв місце Аполлона, що стояв тут з царських часів. З хобота київського Слона бив майже шестиметровий струмінь води, доповнювали ефект зустрічні потоки вздовж бортика. Конструкція виявилася досить стійкою, фонтан один з небагатьох пережив військові бомбардування і після війни став чимось на зразок символу міста, що вижив, символом відродження. Слоник простояв до 1980-го року. 

Фонтан Слон потрапив у стрічку “Гомони, містечко” (“Шуми, городок”), 1939 рік.

Виготовити міні-скульптуру “Слоник”, що нагадує про Київ початку минулого століття, вирішили в ході проекту “Шукай!”. 

Ми повернули слоника Києву і присвятили його нашим батькам, нашим бабусям з дідусями. Кожна наша скульптурка має прикмету, біля слоника вона така: потреш мене і повернешся в дитинство. І сталася дуже цікава річ: один з найбільш забутих київських символів люди полюбили найбільше. Ми боялися, що нам скажуть, що за слоник? Давайте нам якісь нормальні факти з київської історії. А сталося навпаки, – розповідає Юлія Бевзенко, менеджер Києва, екскурсовод і автор проєкту «Шукай».  

Спочатку маленького слоника встановили поруч з Мостом Кличка – щоб споглядав на Дніпро. Проте невідомі його викрали. Після цього виготовили нову міні-скульптуру та помістили у Глобусі на Хрещатику. 

Коли я тільки придумала проєкт «Шукай!», я собі в блокнот написала кілька символів, які я точно хочу бачити в якості скульптур. Це була котлета по-київськи, київський каштан, київський торт, київське сухе варення, київський трамвай, київський екіпаж і київський слоник, – ділиться Юлія та додає, що було б не зле побудувати новий великий фонтан за ескізом попереднього. 

Раніше “ВК” розповідав, про 25 фонтанів, які незабаром запрацюють у столиці – старовинні та сучасні, а також найбільш улюблені, куди кияни приходять з дітьми аби ті поганяли між струменями води. 

    Останні новини