Ще один старовинний особняк в Києві під загрозою – що відбувається

19:44 03.05.2021

Ще одна історична будівля столиці під загрозою знесення. 120-річний особняк Барбана на вул. Обсерваторній опоряджено зеленою тканиною, а в дворі працює важка техніка.

Про це повідомляє проєкт “Мапа Реновації” на Facebook. 

Попри те, що роботи вже ведуться, забудовник працює з порушеннями, а саме: відсутній будівельний паркан та інформаційний стенд. 

Крім того, не відомо, чи є у забудовника дозволи від Міністерства культури та Департаменту охорони культурної спадщини. 

Про будівлю

Особняк Барбана – “рідкісний зразок одноповерхового житла середнього класу із цегляним декором. Будинки такої поверховості та типології слід було б занести в «червону книгу‎»‎, настільки мало їх до сьогодні залишилось”.

Будинок був збудований наприкінці XIX століття, спочатку належав Олександру Барбану, потім – дворянину І. Гореславському. В 1910 році будинок купив провізор Вячеслав Геращеневський. Він тримав аптеку на Хрещатику та був казначеєм відомої Київської аптечної спільноти на чолі з Адамом Марцинчиком. Після революції особняк націоналізували. В 1944-45 році в особняку проживала сім’я Корнійчука-Василевської. 

У 2015 році Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень пропонував внести цей будинок до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. В обґрунтуванні зазначали: “Рідкісний взірець 1-поверхового садибного будинку. Прикрашений вишуканим неокласичним декором — русти, лиштви, складний карниз. Цінна пам’ятка культурного надбання міста Києва”,

– пишуть у “Мапі Реновації”.

Зараз кияни займаються постійним моніторингом стану будівлі. 

Додамо, що один із історичних особняків в Києві, особняк Баккалинського, отримав охоронний статус і тому є шанси, що його не знесуть. 

    Останні новини