Росіяни вбили щонайменше 39 українських медійників – голова НСЖУ

Автор: Ольга Даниленко
16:16 14.09.2022

Через широкомасштабну збройну агресію РФ проти України та воєнні злочини російських військових загинуло щонайменше 39 українських медійників. 

Про це повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

За верифікованими даними НСЖУ, серед загиблих – 8 журналістів, які виконували професійні обов’язки; 13 медійників – цивільних жертв; 18 представників ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України у лавах Сил оборони України. Відомості про ще двох зниклих журналістів-воїнів перевіряються”, – розповів Томіленко.

Повний перелік загиблих медійників – на сайті Національної спілки журналістів України.  

Томіленко повідомив, що НСЖУ ініціює створення спеціального трибуналу для покарання російських загарбників за вбивства журналістів в Україні.

Ми також наполягаємо на необхідності притягнення до відповідальності й російських пропагандистів, які активно розпалюють ворожнечу і ненависть до українців і всього українського, – зазначив голова НСЖУ.

Також голова НСЖУ додав, що останньою за часом жертвою росіян став оператор телеканалу Прямий і офіцер ЗСУ Олексій Юрченко, який загинув під час боїв за Балаклію 8 вересня. Він був учасником бойових дій у 2015-2016 роках.

“24 лютого вранці він прокинувся під звуки перших вибухів, узяв рюкзак і ще до сьомої ранку пішов захищати Батьківщину, – розповіла дружина Олексія Тетяна.  

Як відомо, на початок серпня було відомо про 33 постраждалих і загиблих журналістів.  

Нагадаємо, відомий журналіст та фотограф-документаліст Макс Левін загинув під Києвом. За даними “Репортери без кордонів” Левін був вбитий росіянами цілком свідомо, перед вбивством його допитували та катували.  

Як повідомляв ВК, в боях під Бахмутом на Донеччині загинув київський журналіст Олександр Савоченко  

Читайте також: На фронті загинув відомий видавець та журналіст Володимир Чеповий 

Останні новини