Приборкати «хворобу забуття»: українські вчені вивчають вплив високогірного клімату на хворобу Альцгеймера

Автор: Любава Лисичкіна
23:26 29.12.2021

Дуже важливо використовувати не медикаментозні методи лікування, які майже не мають побічних ефектів. В Інституті фізіології ім. О.О. Богомольця вже понад 50 років вивчають позитивний вплив на розумові та фізичні властивості людини високогірного клімату і мають дуже вагомі результати.

Фото: Ілюстративне

Про дослідження повідомляє Національний фонд досліджень України.

Науковці  досліджують, які результати дає щоденне дихання сумішшю, що містить майже вдвічі менше кисню. За словами наукового співробітника Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця НАН України Зої Серебровської, це ніби жити в долині й кожного дня підійматися підйомником на 2000-3000 метрів у гори, а потім спускатися. 

Лікарі проводять когнітивні тести, визначають, у якому стані знаходиться мозок пацієнта, проводять гіпоксичні тренування  (до і після яких беруть проби крові). 

«Дослідження підтвердили: мозок пацієнтів після гіпоксії працює швидше, пам’ять покращується. Також було зафіксовано зменшення концентрації амілоїду у крові (це пептид, «шматочок» білка, який вважається відповідальним за розвиток хвороби Альцгеймера). Спостерігалися позитивні зміни й інших маркерів, пов’язаних із цим захворюванням», – пояснила Серебровська.

Дослідники провели низку випробувань на щурах: зробили операції, які сформували симптоми, подібні до Альцгеймера, а потім провели курс гіпоксичного лікування. Дослідження підтвердили: інтервальна гіпоксія значно покращує когнітивні функції тварин.

«У мозку щурів значно зменшилася кількість амілоїду, знизилася кількість маркерів запалення, – додала науковиця. – Експеримент повторили кілька разів, тому результати є статистично правдивими. До речі, на початку дослідження і експериментальна, і клінічна частина нашого проєкту проходили оцінку етичних комітетів Інституту фізіології та Інституту геронтології, ми повинні були обґрунтувати, яку задачу ставимо та чому це потрібно».

Науковці, які виконують проєкт, сподіваються, що результати дослідження можна буде використати для профілактики зниження когнітивних функцій при хворобі Альцгеймера та інших недугах.

До слова, садок для дітей із аутизмом прирівняли до ТРЦ за тарифом на обігрів, батьки збираються до Кабміну.

Останні новини