Працюючи з-за кордону проректор державного вишу отримав премій більше, ніж два бойові командири бригад

Автор: Оксана Тупальська
14:21 27.04

Державні аудитори під час ревізії Державного університету інфраструктури та технологій виявили, що проректор закладу за 2022-2023 роки отримав премії на загальну суму майже 7 мільйонів гривень. Це при тому, що працював дистанційно з-за кордону.

Проректор через місяць після повномасштабного російського вторгнення виїхав за кордон. Як повідомляє Державна аудиторська служба України, два з чотирьох проректорів з квітня 2022 року перебувають за кордоном. І один із них – перший проректор – якось «дуже успішно», на думку керівника вишу, здійснює свої функції в дистанційному режимі. 

Запровадження воєнного стану в Україні спричинило значні виклики для системи освіти. Багато викладачів вишів були змушені виїхати за межі країни. Проте, залишаючи Україну, вони не залишили сумнівні схеми для збагачення. Одна із таких схем – це преміювання викладачів та керівників вишів, – кажуть у Держаудитслужбі.

У 2022 році проректору було нараховано заробітної плати на понад 5,5 млн грн, з яких премія склала майже 4,7 млн грн (85,7% всієї суми, або 390 тис. грн на місяць). У 2023 році він отримав майже 3,2 млн грн зарплати, де премія становила 2,21 млн грн (або 69%).

Для порівняння: відповідно до рівня грошового забезпечення військовослужбовців Збройних сил України, середній рівень виплат командиру бригади Сухопутних військ ЗСУ, який бере участь безпосередньо у бойових діях, у 2022 році становила – 133 тис. грн, у 2023-му – 150 тис. грн. Таким чином два бойові комбриги за два роки на фронті у сумі отримали 6,8 млн грн.

Раніше “ВК” розповідав, що ректори столичних вишів отримують до 170 тис грн зарплати на місяць. 

Останні новини