Національне військове меморіальне кладовище: стало відомо, який вигляд матимуть намогильні плити

Автор: Любава Лисичкіна
20:41 09.05

Наразі йде обговорення двох концепцій та з чого саме будуть виготовлені плити на цвинтарі.

Фото: Візуалізація

Сьогодні на круглому столі в Києві Державна установа “Національне військове меморіальне кладовище”  презентувала дизайн гранітних намогильних плит у двох форм-факторах:

  • козацький хрест;
  • прямокутний камінь,

На обох формах буде зображення державного герба, фотографія військового, прізвище, ім’я, по-батькові та позивний, знак сповідуваної релігії, дата народження та смерті, звання та найвища нагорода на момент смерті. На тильному боці буде розміщено прізвище людини.

Під час круглого столу найбільш дискусійним стало питання матеріалу, з якого виготовлятимуть надгробні плити. Зокрема, лунала низка пропозицій робити плити з пісковику.

У цьому контексті голова Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Антон Дробович підтримав ідею проведення порівняльного аналізу різних типів матеріалів за кількома критеріями: національний виробник; естетичний вигляд; практичність догляду та довговічність; ціна.

Крім того, на заході обговорили формат монумента “невідомому солдату”, центрального монумента Захисникам і Захисницям, а також доцільність наявності на цвинтарі Вічного вогню.

Читайте також: 4 поширені питання про Меморіальне кладовище у Гатному: кого дозволять ховати, чи будуть портрети на могилах та конфлікт конфесій

Нагадаємо, Національно-військове меморіальне кладовище, розраховане на 50 тисяч поховань, хотіли побудувати у Биківні та обіцяли відкрити до кінця 2023 року. Київрада виділила під будівництво ділянку, проте згодом ідею відкинули. Причина – збереження лісу та задля відсутності змішування історичних контекстів. 

У 2022 році пропонували розмістити об’єкт  на території  урочища “Лиса Гора” у Голосіївському районі Києва 

Після повідомлення, що головний цвинтар розташують у Гатному, проти виступали родичі захисників – вони виходили з протестами у центр міста. Казали, що такий об’єкт має розташовуватися в межах Києва. 

Наприкінці серпня в уряді повідомили, що Національне військове меморіальне кладовище, де будуть поховані українські Герої, які ціною власного життя боронили незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, планують створити на території Гатненської громади Фастівського району Київської області. 

Як повідомлялося, 27 березня в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун заявив, що перші поховання на НВМК можуть розпочатися вже наприкінці літа-початку осені 2024 року, а повністю побудувати весь комплекс планують до 2027 року.

Останні новини