Обвал у Солом‘янському парку: будівництво незаконне, дозвіл сину ексмера Києва видала ДАБІ

Автор: Ольга Даниленко
17:14 18.10.2023

Не дивлячись на зсувонебезпечність схилу по вулиці Генерала Шаповала, 1-3 у Солом’янському районі Києва забудовник продовжує будувати чотири багатоповерхових ЖК. Дозвіл на незаконну забудову видала ДАБІ у 2021-му за чотири дні до припинення своєї діяльності. Новостворена ДІАМ два роки не реагувала на звернення киян щодо незаконності побудови житлових комплексів. Дозвіл на забудову досі не скасований. 

У суботу, 14 жовтня, один зі схилів Солом’янського ландшафтного парку столиці обвалився у викопаний поруч із парком будівельний котлован. У КМДА зазначили, що причиною зсуву ґрунту є роботи, пов’язані із риттям котловану будівництва по вул. Генерала Шаповала 1-3.

 Забудовник знав про зсувонебезпечність схилу саме на ділянці по Шаповала, 1-3, однак свідомо порушив вимоги Детального плану території (ДПТ) для будівництва. Будівництво забудовники відновили влітку цього року. Наразі забудовник засипає провал піском. 

Ще до обвалу схилу київські активісти створили дві електронні петиції: з вимогою реалізувати проєкт спортивного простору “Солома спорт парк” замість будівництва ЖК біля Солом’янського ландшафтного парку та з вимогою зупинити будівництво та розірвати договір оренди земельної ділянки з ТОВ “Смарт-Девелопмент”. Обидві петиції набрали необхідні для розгляду 6 000 голосів, однак будівництво продовжується.

Як забудовники отримують дозвіл на будівництво чотирьох ЖК, де їх заборонено будувати за Генпланом Києва – у матеріалі “ВК”.

Хто й що будує біля схилу Солом’янського парку? 

 За даними Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, генпідрядником будівництва на ділянці по вулиці Генерала Шаповала, 1-3 є ТОВ “Сігма-Білдінг”, а замовниками – ТОВ “Смарт-Девелопмент” та ТОВ “Міськбудальянс”.

 За даними Opendatabot, кінцевим бенефіціаром, власником та засновником ТОВ Смарт-Девелопмент є син покійного ексмера Києва Омельченко Олександр Олександрович. Йому належить 50% статутного капіталу.

Іншим кінцевим бенефіціаром, власником та засновником ТОВ “Смарт-Девелопмент” є родина тенісиста Станіслава Селюка (загинув у 2013 році): Владислава Селюк, їй належить 25% статутного капіталу, залишок (по 8,33%) – іншим членам родини Селюків – Нікіта, Деніс, Александр. 

Другий замовник ТОВ Міськбудальянс”, який до 2021 року належав  Максиму Половку, який також є кінцевим бенефіціарним власником “Еко-Буд-Трейд”. Половка київські активісти пов’язують із ексспівголовою фракції “Блоку Леоніда Черновецького” у Київраді Денисом Комарницьким, його також називають “cмотрящим за Києвом”.

Кінцевими бенефіціарними власниками та засновниками Міськбудальянсу” є Андрій Чихун (50%) та Роман Тарасюк. Чихуна пов’язують із тим же Денисом Комарницьким, а Тарасюка із львівським бізнесменом, ексдепутатом Львівської облради та нардепом VII скликання Ігорем Кривецьким за прізвиськом “Пупс”.

“Еко-Буд-Трейд” прославилася як субпідрядник скандального будівництва Подільсько-Воскресенського мосту, що отримало зі столичного бюджету загалом понад 6 млрд грн. У Комарницького були проведені обшуки, пов’язані з корупцією на Подільсько-Воскресенського мосту. У жовтні 2021 року Антимонопольний комітет оштрафував “Еко-Буд-Трейд” за змову під час закупівель послуг із будівництва мосту. У травні 2023 року директора компанії відправили під домашній арешт за підозрою у привласненні бюджетних коштів. На початку осені цього року справу скерували до суду.

Так, не дивлячись на зсувонебезпечність біля схилів Солом‘янського парку по вулиці Генерала Шаповала, 1-3, планують побудувати чотири багатоповерхових житлових комплексів CitiZen. Будівництво планують завершити у 2025 році.

За дозвільними документами, назва об’єкта: “будівництво будівель готельного, офісного та багатофункціонального призначення на вулиці Генерала Шаповала, 1-3 у Солом’янському районі”. Однак сам об’єкт за тими ж документами зареєстрований за кодом ДКБС:1122.1 (будинки багатоквартирні масової забудови).

За даними bild.ua житловий комплекс CitiZen матиме  чотири будівлі: 1-поверхову, 14-поверхову, 16-поверхову та 21-поверхову.

Експерт з питань містобудування Георгій Могильний наголошує, що будівництво на ділянці по Шаповала, 1-3 є незаконним: “І мова йде не про щось малопомітне, а про очевидне і нахабне порушення із шаленою корупційною складовою”. 

Він нагадав, що у Солом’янському районі Києва в межах Повітрофлотського проспекту, вулиць Солом’янської, Механізаторів, Кудряшова та залізничних колій є затверджений Детальний план території (ДПТ), який забороняє побудову житлових комплексів. 

І відповідно до ДПТ, будівництво там житлового будинку неможливо навіть теоретично – там може бути лише громадська забудова, що прямо зазначено на графічних схемах”, – зазначив Могильний. 

За його словами, якщо все ж таки побудувати ЖК там, де це не передбачено у ДПТ, то мешканці не будуть забезпечені соціальною інфраструктурою, “а виправлення цієї проблеми в умовах відсутності зарезервованих земельних ділянок – шалені кошти із місцевого бюджету”. 

Як забудовник отримав дозвіл на будівництво чотирьох ЖК, де їх заборонено будувати? 

Містобудівні умови та обмеження (МУО) забудови земельної ділянки були видані в.о. директора Департаментом містобудування та архітектури КМДА Олександром Яструбенком 24 вересня 2019 року.

Експерт з містобудування Георгій Могильний зазначає, що у Містобудівних умови та обмеженнях йдеться: “відповідно до ДПТ там зони громадської забудови, зелених насаджень загального користування та вулиць і доріг. Тобто, прямо написано, що зони житлової забудови там немає”. 

Експерт пояснив, що тодішній в. о. директора департаменту КМДА Олександр Яструбенко зазначив, що за Детальним планом території ділянка на Шаповала, 1-3 не розрахована для громадської забудови та прописав вимогу до щільності населення відповідно до ДПТ – це нуль.

Однак, також у Містобудівних умовах та обмеженнях по ділянці на Шаповала, 1-3 Яструбенко неодноразово виписував вимоги з припискою “у разі проектування житла”. Експерт пояснив, що такі “приписки” у МУО закріплюють перше враження, що забудовник зможе отримати дозвіл на будівництво житла всупереч Детальному плану території. 

Це класична смарт-корупція при видачі МУО, яка дозволяє чиновникам безкарно задовольняти забаганки забудовників. Яструбенко начебто дозволив будувати житло”, – наголосив Могильний. 

 Далі забудовник, маючи Містобудівні умови та обмеження від КМДА, подає документи у тоді ще не ліквідовану Державну архітектурно-будівельну інспекцію України (ДАБІ)

 Перевірили, назвали розмір хабаря за не помітилицих порушень, отримали своє і видали дозвіл. На таких дискреційних повноваженнях і побудована корупції з безкарною видачею дозволів на незаконне будівництво”, – зазначає Могильний. 

ДАБІ за чотири дні до своєї ліквідації 10 вересня 2019 року видає дозвіл на будівництво.

 Експерт наголосив, що у КМДА із порушеннями видали Містобудівні умови та обмеження, а у ДАБІ – дозвіл на будівництво, однак довести факт корупції неможливо. 

 Бо законодавство у нас оптимізовано під такий схематоз.Але для нас, як звичайних киян, це КРАЩЕ – вся відповідальність за порушення містобудівної документації і порушення МУО лягають виключно на забудовника, а значить його будівництво можна множити на нуль без жодного ризику перекладання фінансової відповідальності за порушення на бюджет”, – пояснив Могильний. 

15 вересня 2021 року почала працювати новостворена Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ). Тоді керівником ДІАМ був – чинний голова Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос. При призначенні головою НАБУ Кривонос мав 12 земельних ділянок, будинок і колись незадекларовану квартиру під Києвом, ціною не співмірною його заробіткам.

Кияни неодноразово висловлювали незадоволення будівництвом ЖК по Шаповала, 1-3, однак у ДІАМ не скасовували дозвіл на будівництво ЖК, там де будувати їх не можна. 

Після нещодавнього зсуву ґрунту будівельні роботи продовжуються. Наразі забудовник засипає провал піском. 

До речі, через дорогу від будівництва CitiZen вже збудовані й заселені елітні ЖК “Пори року” та “Смарагдовий”, мешканці яких купували квартири з урахуванням виду на ландшафтний парк, а не на інші ЖК. Наразі вони також висловлюють занепокоєння.

 Хронологію руйнування Солом’янського ландшафтного парку можна подивитися у відео.

Читайте також: Забудовник ТОВ “Галерна затока” заборгував Києву 200 млн грн, КМДА грошей не вимагає

Останні новини