Нерухомість в Києві “просіла” в ціні, а первинний ринок практично зупинився – банкір

Автор: Володимир Хлєбников
10:37 04.08.2022

Станом на кінець липня продажів на ринку нерухомості в Києві практично немає, а реальні ціни, за якими укладаються угоди купівлі-продажу, становлять 50 відсотків від довоєнних.

Нерухомість в Києві “просіла” в ціні, а первинний ринок практично зупинився – банкір
Світлодіодне освітлення

Про це повідомив директор з розвитку роздрібного бізнесу “Правекс Банку” Володимир Чорненький.

«Практично немає продажів нерухомості на ринку. Первинний ринок практично зупинився. Йдуть продажі об’єктів, які або збудовані, або мають ступінь готовності 90% і більше. І саме такі об’єкти ведуться і добудовуються», – цитує його слова “Фінансовий клуб”.

Він зазначив, що будівництво також майже зупинилося. “Старту нових об’єктів найближчим часом не планується. І об’єкти, які мають ступінь готовності менш як 80%, зараз мають дуже малу ймовірність активного відновлення будівництва“, – сказав Чорненький під час круглого столу “Повернення роздрібного кредитування: особливості воєнного часу”.

Читайте також: Як стрімке зростання долара позначилося на вартості житла в Києві

Заморожені будівельні майданчики та зупинені продажі супроводжуються падінням цін, констатує банкір.

По Києву є об’єкти, які продаються з дисконтом до 50% до вартості, яка була до війни. Ми бачимо дисконти, з якими готові продавати житло в прифронтових містах, просів ринок нерухомості в Одесі, тому що є певні воєнні ризики“, – сказав він.

За словами Чорненького, дефіцит покупців на ринку пояснюється структурою самого ринку: «Основні продажі до війни були інвестиційними продажами, коли 40-60% житла купували інвестори як альтернативу депозитів: вкластися на стадії котловану і продати на стадії готовності об’єкта. Ця частина клієнтів на сьогодні відпала».

Решта – покупці, які купують житло для проживання, але їх небагато. «Залишилася категорія клієнтів, яким насправді потрібне житло для власних потреб. І нова державна програма мала б допомогти й забудовникам відновити будівництво, і покупцям – придбати нерухомість», – переконаний банкір.

Раніше “ВК “писав, що оренда житла в Києві з початку війни впала на понад 50%.

Читайте також: Забудовник на Виноградарі визнав мільйонні борги й посилив шантаж мешканців

Великий Київ у Google News

підписатися