Споживання піци, твердих сирів та тортів збільшує ризик смерті від серцевого нападу на 30% – які ще харчі не радить ВООЗ

Автор: Оксана Тупальська
04:26 05.05

Харкування продуктами, що містять трансжири, вкрай небезпечне для ;bnnz та провокує серцево-судинні захворювання. Такі висновки дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я серед учасниківякого були і споживачі продуктів з українських маркетів.

Споживання піци, твердих сирів та тортів збільшує ризик смерті від серцевого нападу на 30% – які ще харчі не радить ВООЗ
Світлодіодне освітлення

Проект ВООЗ FEEDCities, під час якого проводили дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці, почався у 2023 році і вже є його результати.

В ході міжнародного експерименту були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення. Це та продукція, якою харчуються і кияни, які купують їжу у відомих мережах. 

Серед вуличної їжі – ТЖК найбільше у:

  • піці,
  • паніні,
  • донерах,
  • фалафелі,
  • круасанах,
  • тістечках.

Серед магазинних продуктів:

  • у тортах,
  • печиві,
  • десертах на основі молочних продуктів,
  • морозиві,
  • заморожених продуктах,
  • маргарині,
  • сирі
  • переробленому м’ясі.

Небезпеку для здоров’я складає споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день.

Раніше “ВК” розповідав, якою є безпечною добова доза кави на кофеїну. 

Великий Київ у Google News

підписатися