На Київщині перевірили рівень радіації

Автор: Марина Максенко
15:55 22.11.2022

У Київській області на звільнених від російських окупантів територіях фахівці державного підприємства "Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки" провели радіаційне обстеження.

Про це повідомляє ДНТЦ.

Досліджували рівень радіації на території Макарівської об’єднаної територіальної громади.

Обстеження виконували з метою виявлення радіоактивного забруднення і радіоактивних матеріалів, що могли бути винесені російськими окупантами за межі Чорнобильської зони.

Маршрут фахівців враховував інформацію щодо місць, де може бути виявлене радіоактивне забруднення, отриману від адміністрацій територіальної громади та місцевих мешканців.

Експерти обстежили майже два десятки приватних садиб, території двох підприємств, де під час окупації, перебували російські військові, понад 120 кілометрів вулиць і доріг, один навчальний заклад та предмети військового призначення.

За результатами радіаційного обстеження Макарівської громади радіоактивне забруднення об’єктів, приміщень та ділянок, що могло б бути пов’язане з діяльністю російських окупантів, не виявили.

На обстежених територіях не зафіксовано підвищення амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання (ПЕД).

Значення ПЕД, виміряні під час автомобільної гамма-зйомки та вручну, становили до 0,18 мкЗв/год, що відповідає фоновим значенням, характерним для цієї місцевості.

Нагадаємо, що вояки “другої армії світу” не лише заривалися глибоко в землю, укріплювали свої позиції та ставили мінозагородження у Чорнобильського лісі, де все просякнуто радіацією, але й вивезли звідти радіаційний металобрухт.

Останні новини