Мер Ірпеня про відшкодування збитків: Чіткого механізму від держави ще немає

Автор: Володимир Хлєбников
11:38 21.04.2022

Чіткого державного механізму відшкодування збитків, завданих російськими окупантами майну українців, поки що немає. В Ірпені під Києвом щодня відбувається фіксація та систематизація пошкодження і руйнування житла.

Про це 21 квітня повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

За його словами, він отримує багато запитань щодо відшкодування збитків, завданих майну мешканців. Через це він вкотре наголосив: чіткого механізму від держави ще немає.

Хто, як і в який спосіб буде це робити ми ще не знаємо, і так само, як і ви, чекаємо роз’яснень “згори”. Однак, ми вже робимо те, що можемо – ми щодня фіксуємо і систематизуємо пошкодження і руйнування житла ірпінців. Це відбувається у два паралельні способи“, – написав Маркушин у себе в Telegram.

По-перше, обстеженням пошкоджених будівель на можливість відновлення займаються дві комісії фахівців Науково-дослідного інституту будівельного виробництва. Вони обходять весь Ірпінь, займаються обстеженням багатоповерхівок.

Маю попередити, що цей процес триватиме не швидко, адже робота дуже серйозна і відповідальна“, – зауважив міський голова.

Читайте також: Мер Ірпеня: Коли ми забирали тіла, доводилось зішкрібати їх від асфальту

Паралельно із цими фахівцями дані збирає Управління інфраструктурного розвитку, інвестицій та ЖКГ Ірпінської міськради. Інформацію про стан своїх будинків їм мають надіслати голови ОСББ чи управителі, а також власники приватних будинків.

Хочу попросити господарів приватних садиб зараз прочитати особливо уважно. Якщо Ваш дім потребує поточного ремонту – відновлення вікон, дверей, даху, то Ви надсилаєте такі дані: площа будинку, кількість поверхів, власник, адреса, кількість пошкоджених вікон, орієнтовна площа пошкоджених вікон, орієнтовна площа пошкодженого даху, кількість пошкоджених дверей, їх площа та фото пошкоджень на номер +38 063 706 22 71.

Якщо ж Ваш будинок сильно зруйнований і, скоріш за все, не підлягає відновленню, надсилаєте такі дані: площа, кількість мешканців, власник, адреса, кількість поверхів та фото на номер +380 97 522 0925. Приймаються лише повідомлення на Telegram чи WatsApp, дзвінки не приймаються. Прошу з приводу приватних садиб звертатися лише за цими номерами телефонів“, – проінформував Олександр Маркушин.

Він також повідомив, що зараз вже розпочалася робота над створенням гарячої лінії для консультацій і роз’яснень щодо пошкодженого майна.

Раніше повідомлялося, що на відбудову Ірпеня знадобиться близько мільярда доларів.

Останні новини