Лукашенко більше не доктор Університету Шевченка. Звання забрали

Автор: Тетяна Сененко
15:32 07.06.2021

Вчена рада Київського національного університету імені Шевченка позбавила самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка звання почесного доктора.

Передає  ВВС News Україна

Близькі до керівництва університету джерела відзначили, що за позбавлення Лукашенка звання почесного доктора члени вченої ради голосували у таємному режимі.

Це перше подібне рішення столичного навчального закладу. Київський національний університет має понад 80 почесних докторів.

Напередодні ректор КНУ Володимир Бугров звернувся до вченої ради, яка має право надавати почесні звання, із закликом забрати його в Олександра Лукашенка.

Це сталося після того, як 23 травня білоруська влада затримала опозиціонера Романа Протасевича та його подругу, змусивши літак компанії Ryanair, у якому вони летіли з Афін до Вільнюса, приземлитися через нібито загрозу теракту.

Читайте також: Перший президент України вважає, що Лукашенко – ніхто, і “жити” йому не довго

“Вважаю, що Олександр Лукашенко не є гідним звання почесного доктора КНУ імені Тараса Шевченка, а його протизаконні дії суперечать цінностям нашого університету”, – писав у Facebook Володимир Бугров.

Перед засіданням ради Володимир Бугров зустрічався із білоруськими активістами, які живуть в Україні.

Читайте також: Наука голову надавила? Кива думає, що Україну захопили американці, а Лукашенко захищається від них

Вони є представниками організацій Free Belarus Center та “Білоруський дім в Україні”, які надають допомогу білорусам, котрі вимушено переїхали до України.

Тоді забрати у бацьки диплом не вдалося. Причину пояснили просто: “процедура не регламентована”.

Почесним доктором Лукашенко став 5 листопада 2009 року ректор Леонід Губерський, а саме звання йому було присвоєно 2 листопада 2009 року.

 

Останні новини