“Культура не халтура”. Міністр Ткаченко звітував про рік роботи під “реквієм за УКФ”

Автор: Галина Ворона
15:11 08.06.2021

У середу, 8 червня, біля Національного художнього музею України відбулась акція в підтримку Українського культурного фонду "Розібрав – збери назад", роботу якого курує Мінкульт. Учасники акції апелювали до міністра культури і інформполітики Олександра Ткаченка, який в цей час звітував про рік своєї роботи на посаді.

На акцію прийшли кілька десятків учасників з плакатами “Прачечна”, “Культура не халтура – дорогу професіоналам”, “УКФ – для своїх?” та з музичними інструментами, на яких грали “реквієм за УКФ”.

За словами організаторів акції, Український культурний фонд — виплекана спільнотою інституція, якій за 3 роки діяльності вдалось вибудувати довіру в секторі та створити прозорі правила гри.

Вони стверджують, що наглядова рада Українського культурного фонду нівелювала досягнення Фонду за 3 роки та створила кризу діяльності інституції, через що останніми місяцями масово звільняються співробітники УКФ.

Учасники акції вимагають розпустити наглядову раду УКФ, скасувати її рішення щодо низки проєктів, а також винести на публічні обговорення зміни до закону про Український культурний фонд.

Коли міністр Ткаченко прийшов на пресконференцію, то навіть зупинився та поспілкувався з активістами, сказавши їм, щоб вони озвучили вимоги по суті: “Я бачу реквієм, бачу прачечну, висловіть свої претензії по суті”.

На вимогу активістів про розпуск наглядової ради УКФ міністр заявив, що в нього немає механізму розпуску ради, а всі процеси “відбуваються в рамках закону та він не має підстав не довіряти юристам”.

Активісти провели Ткаченка вигуками “Міністр Прачечної”.

Довідково. Український культурний фонд створили у 2017 році для сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, розпочав свою роботу він у 2018 році. УКФ підтримав такі відомі проєкти, як ГогольFest, кінофестиваль “Відкрита ніч”, BookForum та Одеський міжнародний кінофестиваль.

Читайте також: Було 700, стало 2. Марина Порошенко про Український культурний фонд

Нагадаємо, у КМДА нарікають що 1,5 тисячі пам’яток, поданих на розгляд Мінкультури за 3 роки, досі не внесено до Держреєстру.

Останні новини