Карантин, день 543. Любителі спиртного заражаються коронавірусом частіше і хворіють важче

Автор: Галина Ворона
08:20 06.09.2021

Люди, небайдужі до алкоголю, ризикують заразитися коронавірусом вдвічі частіше, ніж ті, хто веде здоровий спосіб життя. Крім того, "друзі чарки" переносять хворобу важче, ніж непитущі.

Таких висновків дійшли вчені з Індіанського університету в Блумінгтоні (США). Результати їхнього дослідження опубліковані в виданні MedRxiv.

У дослідженні взяли участь понад 1000 здорових добровольців, середній вік яких становить 20 років. Ніхто з них не хворів коронавірусом.

Спочатку їх розділили на кілька груп, залежно від частоти і обсягу вживання алкоголю. В результаті 810 осіб потрапили в групу малопитущих і непитущих, а інша частина – в групу любителів спиртного.

У наступні місяці частина людей, що беруть участь в експерименті, захворіли COVID-19: 44 ПЦР-тесту виявилися позитивними. Цікаво, що приблизно половина з них (23 людини) були з групи непитущих, а 21 – що зловживають спиртними напоями.

Однак, якщо врахувати що в групі малопитущих 810 чоловік, а зловживають вдвічі менше (409 чоловік), то виходить, що послідовники Бахуса заражаються в 1,89 рази частіше, ніж непитущі. І, судячи з подальших спостереженнями експертів, переносили хворобу алкоголіки важче, у них на 18 відсотків частіше була присутня така симптоматика, як втрата нюху, головний біль, ломота в тілі і кашель.

Вчені знайшли також пояснення своїх висновків. Алкоголь, як відомо, пригнічує імунітет, і людина не справляється з атакою вірусу. А більш часті випадки заражень також просто пояснити: адже люди напідпитку часто нехтують санітарними правилами.

Читайте також: Карантин, день 542. COVID-19 може запустити супершвидке старіння органів

Останні новини