З філологів у кондитери: подружжя переселенців відкрило веганську кондитерську у столиці, позичивши 6 тис доларів

Автор: Любава Лисичкіна
16:21 05.05

Переїхавши у 2014 році з Донецька до Києва, змінили по кілька робіт, і спочатку про власний бізнес навіть і не мріяли. Та згодом вирішили відкрити кафе з веганськими солодощами.

Як повідомляється, мова йде про Анастасію Балабанову — співзасновницю відомої у столиці веганської кондитерської “Sereda”. До того, як стати рестораторкою, дівчина вивчала філологію та мріяла займатися науковою діяльністю. Піти в аспірантуру завадила війна — у 2014 Анастасія з чоловіком стали вимушеними переселенцями. 

“Просто ми дуже любимо торти, — сміється Настя. — А солодощі, які б нам підходили, на той час в Києві знайти було досить важко”.

Анастасія — веганка, а  її чоловік Артур — вегетаріанець. Особливістю майбутньої кавʼярні мали стати не тільки веганські солодощі, а й велопарковка — ця ідея теж виникла на основі власних уподобань співзасновників.

Заснували кондитерську вони на позичені гроші.  Спочатку це  був невеличкий куточок to go в магазині суконь, де тоді працювала Анастасія. Щоб відкритися, мільйони не знадобилися. Сумарно вклалися в 6 тисяч доларів, половина з яких пішла на кавомашину.

“Не знаю, що нами керувало, коли ми вирішили половину бюджету вкласти в кавомашину, але те, що я досі користуюся нею — а це вже 7 років, тільки підтвердило, що це інтуїтивне рішення було вірним. В період блекаутів це була єдина техніка, яка могла працювати, бо у порівнянні з іншими професійними моделями, потребувала зовсім небагато енергії.”, — розповідає Настя. 

“Побутує думка, що якщо у тебе бізнес, то ти супер багато заробляєш, а на ділі я заробляю зараз, як айтівець середньої ланки в Києві. А відповідальності маю стільки, що вистачить на трьох”, — каже Анастасія.

“Відбити” кошти, витрачені на старті бізнесу, теж вийшло не так швидко. “Sereda” переїжджала тричі і кожного разу доводилося починати майже спочатку. Спрацювало те, що у кавʼярні вже була своя аудиторія, тож коли вона міняла дислокацію, клієнти йшли слідом. Це були не тільки вегани, а й старі знайомі з Донецька, та “переселенська тусовка”, яка приходила підтримати земляків, дізнаючись про заклад завдяки сарафанному радіо.

Нагадаємо,  у Києві проходить виставка «Покоління війни. Третій рік».

Останні новини