Карантин, день 139. Рейди через нові спалахи COVID-19 та вартість меддопомоги хворим

08:20 28.07.2020

У столиці прогнозують нові вогнища коронавірусу, а після спалаху в гуртожитку КПІ в Києві перевірять всі установи, де є гуртожитки, щоб запобігти масовим зараженням. Тим часом, медичним установам за надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього виплатили у квітні – червні 2,5 млрд гривень. А ВООЗ скликає надзвичайну комісію через погіршення ситуації з COVID-19.

Фото: Великий Київ

Як розповів голова Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан Сегодня, такі випадки, як у КПІ, у столиці будуть часто реєструватися в серпні.

У КПІ кількість хворих студентів становить, як і було спочатку – 52 людини. Це, безумовно, великий спалах для Києва. На жаль, такі випадки у нас будуть часто реєструватися в серпні. Чому? Ми спостерігаємо відсутність контролю за гуртожитками з боку адміністрацій. В цьому випадку адміністрація навчального закладу просто приховала факт інфекції. У перший тиждень вони намагалися самотужки провести всі заходи, щоб зупинити поширення інфекції. У них це не вийшло, і зрештою 52 студенти захворіли. Ми починаємо проводити рейди по всіх установах Києва, де є гуртожитки. У разі виявлення порушення норм карантину будемо звертатися до правоохоронних органів із притягненням до кримінальної відповідальності ректорів таких вишів”, – говорить Рубан.

Він зазначив, що спалах в КПІ – це вже третій випадок поширення інфекції в гуртожитках.

На жаль, керівництво навчальних закладів ігнорує всі норми карантину і профілактичних заходів, не дотримується їх і, навіть більше, приховує факт виявлення інфекції. Вони мають розуміти, що легше звернутися до нас навіть з підозрою на інфекцію і вжити профілактичних заходів у той же день, ніж через тиждень мати такий результат – 52 хворі людини”, – уточнив Рубан.

Читайте також: Взяли суші на виніс. Мешканці Київщини захворіли на сальмонельоз

Також новий спалах коронавірусу зафіксовано в  Свято-Феодосіївському чоловічому монастирі ПЦУ, який розміщений поруч з Києво-Печерською лаврою. В монастирі проживають шестеро осіб. Одного монаха госпіталізовано, а ще троє перебувають на самоізоляції в келіях.

На території монастиря було проведено карантинні заходи. Священники – на суворій самоізоляції, проведена посилена дезінфекція. За хворими щоденно спостерігають медики”, – зазначив Рубан.

Монастир закрито на прийом для відвідувачів. Не чекаючи приходу лікарів, священники самі закрили прихід, коли отримали перші позитивні результати тестів на коронавірус.

Читайте також: Тривожний антирекорд та вартість вакцини від коронавірусу

Тим часом, майже 2,5 млрд грн виплатила Національна служба здоров’я України за надання медичними закладами допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього у квітні-червні. Зокрема:

  • 1 млрд 866 млн грн отримали медзаклади, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 (на надання цих послуг були укладені контракти з 241 медзакладом);
  • 481 млн грн отримали 25 центрів екстреної медичної допомоги;
  • 101,7 млн грн отримали медустанови, в яких працюють мобільні бригади, що виїжджають до людей з підозрою на COVID-19 (контракти з НСЗУ з цього пакету мають 929 медустанов);
  • 48 млн грн отримали медзаклади, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входили до переліку лікарень, визначених для госпіталізації (виплати від НСЗУ отримала 141 лікарня).

Загалом за квітень-червень до медзакладів було госпіталізовано 18 724 пацієнти з коронавірусною інфекцією, з них 3 472 пацієнти отримали медичну допомогу в умовах інтенсивної терапії.

У НСЗУ зазначають, що в безплатний пакет входять такі послуги з лікування пацієнтів з COVID-19 в медустановах:

  • тестування на COVID-19;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія і під’єднання до ШВЛ або ЕКМО (за потреби);
  • медикаментозна терапія і знеболювання (за потреби);
  • консультації лікарів інших спеціальностей.

До тарифу на оплату послуг медустанов, у яких працюють мобільні бригади, внесено: виїзд мобільної бригади до пацієнта з підозрою на СOVID-19, здійснення забору матеріалу для тестування на інфекцію методом ПЛР і доставлення цього матеріалу в лабораторію.

Читайте також: 40% українців вважають коронавірус розробкою для скорочення населення – опитування

Додамо, що голова Всесвітньої організації охорони здоров’я заявив про посилення пандемії коронавірусу у світі та збирається скликати надзвичайний комітет. За словами Тедроса Гебреісуса, у світі зафіксовано понад 16 мільйонів пітдверджених випадків зараження коронавірусом і більше 650 000 смертей. За останні шість тижнів кількість випадків подвоїлась.

Відповідно до вимог міжнародних медико-санітарних правил я збираюся скликати надзвичайний комітет на цьому тижні, щоб переглянути ситуацію з коронавірусом”, – сказав голова ВООЗ.

Останні новини

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux