Історичне панно з готелю «Турист» вціліло. Його зроблять музейним експонатом

19:10 10.10.2020

Горельєфне керамічне панно «Місто на семи горбах» з історією Києва, яке демонтували з фоє київського готелю «Турист», пошкоджене і наразі знаходиться на складі. Його згодом перенесуть до майбутнього музею.

Про це у Facebook повідомила мистецтвознавиця Євгенія Моляр.

За її словами, панно перенесуть до майбутнього музею керамічної лабораторії Ніни Федорової, який планується відкрити на території заповідника «Софія Київська». Композиція стане музейним експонатом. 

“Я не коментуватиму саме рішення щодо демонтажу, а хочу наголосити на тому, що цей прецедент трапився саме зараз – і недарма! Вже півроку, як ми почали роботу над музеєм керамічної лабораторії Ніни Федорової – унікального мистецького осередку, де народилося “Місто” Галини Севрук та багато інших шедевральних творів геніальних авторів”, – написала Моляр.

За її словами, до сьогодні на території Софії Київської збереглося приміщення лабораторії, у якому майже пів століття творилося видатне монументальне мистецтво. Зокрема, як пояснила Моляр «Хмарочосу», це оздоблення станції метро “Хрещатик” авторства Оксани Грудзинської та Ганни Шарай, а також комплексне оформлення київського Будинку кіно, в якому брали участь усі митці лабораторії.

Нагадаємо, що 8 жовтня у фоє готелю «Турист» демонтували горельєфне керамічне панно «Місто на семи горбах», створене 1986 року Галиною Севрук. 

Останні новини