Художній музей запрошує на розмову про Марка Епштейна і Культур-Ліґу

23:43 26.04

Мова йде про підрозділ єврейської культурно-просвітницької організації, що був створена у Києві на початку 1918 року за часів Української Центральної Ради та про кубофутуризм.

Анонсували подію у Національному художньому музеї України

На 1910–1920-ті роки припадає один із найяскравіших етапів в історії розвитку єврейського мистецтва України. Вершиною розквіту стає діяльність художньої секції Культур-Ліґи — підрозділу єврейської культурно-просвітницької організації, що була створена у Києві на початку 1918 року за часів Української Центральної Ради. Секція об’єднала у своїх лавах талановитих, амбітних єврейських митців, що творили нове єврейське мистецтво на українських теренах. У своїх творчих пошуках вони, з одного боку, спиралися на досягнення традиційного єврейського мистецтва, а, з іншого, — захоплювалися новітньою мистецькою течією — кубофутуризмом. Активними учасниками секції стали Марко Епштейн, Борис Аронсон, Ісахар-Бер Рибак, Олександр Тишлер, Нісон Шифрін, Йосип Ельман, Ісак Рабичев, Йосеф Чайков. До її роботи долучалися також Марк Шагал, Ель Лисицький, Соломон Нікрітін, Сара Шор, Абрам Маневич та інші художники.

Збережені в Україні, і в NAMU зокрема, роботи скульптора, графіка, маляра, педагога Марка Епштейна, дають можливість дослідити не лише творчість митця, а й простежити тенденції розвитку всього художнього об’єднання, що своїми здобутками збагатило єврейську та українську національні культури.

Лекторка: Ольга Галян — старша наукова співробітниця відділу графіки Національного художнього музею України. До кола наукових інтересів дослідниці входить творчість художників Культур-Ліґи, а також творчість графіка і поета Едуарда Трирога.

  • Коли: 3 травня (п’ятниця) о 17:00
  • Вартість: повний квиток – 250 грн, пільговий (школярі, студенти, пенсіонери) – 150 грн.
  • Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/S2ajuBCsB4nBXWVi7
  • Де: вул. М. Грушевського, 6.

До слова, у Ботсаду Гришка дітей і дорослих навчатимуть діяти у непередбачуваних ситуаціях.

Останні новини