“Дім вдови, що плаче” та інші. 90 історичних будівель захистили охоронними договорами

10:14 04.08.2020

У Києві зберігається позитивна динаміку в укладанні охоронних договорів на об’єкти охорони культурної спадщини. Так, протягом січня-червня 2020 року в столиці уклали 90 договорів, що зобов’язують власників належно утримувати пам’ятки, використовувати їх за призначенням та, врешті-решт, зберігати. Серед об’єктів є житловий будинок рубежу 19—20 ст., у якому проживав Костянтин Паустовський на вул. Лютеранській, 33 та особняк Аршавського, відомий як "Дім вдови, що плаче" на Лютеранській, 23.

Фото: "Дім вдови, що плаче". Фото: Климентій Семенюк

Про це повідомив директор Департаменту Олександр Никоряк, пише пресслужба КМДА.

На його думку, з урахуванням карантинних обмежень, особливо жорстких на початку, тенденція дуже хороша.

Никоряк зазначив, що у переліку є будинок 1883 р. на вул. Хрещатик, 44, побудований за проєктом архітектора Шлейфера як прибутковий. У 1899 році він був реконструйований і надбудований верхнім поверхом за проектом Крауса. Будинок – характерна пам’ятка архітектури періоду еклектики. У кінці 19 ст. у ньому розміщувався готель “Франкфурт”, тут у різні часи знаходилися зуболікарська школа Лур’є, видавниче товариство “Друкар”, Єврейський народний університет, Центральне бюро Асоціації революційного мистецтва України (АРМУ), де працювали відомі діячі науки і культури.

Захистили охоронним договором і один із найстаріших будинків на Андріївському узвозі – №34. Він збудований у 1890 році за проєктом архітектора Вишневського. На час зведення це була одна з найбільших житлових будівель Києва.

Укладено охоронний договір і на Національний виставковий центр України на Глушкова, 1, повідомив Олександр Никоряк.

Також, серед іншого, були укладені охоронні договори щодо об’єктів за адресами: вул. Січових Стрільців, 55, вул. Гончара, 40 та 60, вул. Хрещатик, 8 (відомий як будівля банку “Хрещатик”), вул. Обсерваторна, 19, вул. Інститутська 22/7 та 15/5, вул. Рейтарська, 25, вул. Саксаганського, 65 та вул. Сагайдачного 22/1, Володимирська, 42 та інші.

Нагадаємо, охоронні договори дуже важливі для захисту і збереження пам’ятки. У таких договорах детально прописано, як може використовуватися пам’ятка, види і терміни охоронних, реставраційних, відновлювальних або протиаварійних робіт. Також до договору обов’язково додаються акт технічного стану пам’ятки, перелік історико-культурних цінностей і предметів, що належать до неї. Власне, охоронний договір – це підтверджене зобов’язання власника пам’ятки щодо її належного утримання, використання за призначенням та, врешті-решт, її збереження.

Читайте також: Де в Києві жити добре: ревізія мікрорайону на Виноградарі – репортаж

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко має намір виділити цілу цистерну фарби “художникам”, яких він напередодні застукав за розписуванням стін будинку, а також іншим небайдужим громадянам, які допоможуть місту прибрати надписи хоча б з історичних будинків столиці.

Останні новини