“Діабет – не вирок”. Фотовиставка на Хрещатику розвінчує найпоширеніші міфи про хворобу

Автор: Галина Ворона
19:17 12.11.2021

До Всесвітнього дня діабету, що відзначатиметься 14 листопада, біля столичної мерії на Хрещатику відкрили фотовиставку про людей, що мають цей небезпечний недуг.

Як розповіли в КМДА, героями виставки стали десять звичайних українців, які живуть із цукровим діабетом.

Вони позували у якості моделей для відомого фотомитця Олександра Мордерера, який створив  образи з використанням цукру як символу міфів, що існують навколо людей з цим захворюванням.

За словами заступниці голови КМДА Ганни Старостенко, місто вітає ініціативи, ключова мета яких – привернути увагу до такої хвороби, як цукровий діабет, та змінити стереотипні уявлення про нього.

Особливо в нинішніх умовах пандемії, коли постійний стрес, неактивний спосіб життя та незбалансоване харчування, викликані карантинними обмеженнями, можуть сприяти збільшенню захворюваності на діабет. В умовах пандемії COVID-19 місто вживає максимум зусиль, аби не допустити цього”, – підкреслила чиновниця.

За її словами, минулого року у столиці було зареєстровано понад 85 тисяч хворих на цукровий діабет, цьогоріч зафіксовано вже майже 3 тисячі нових випадків. При цьому зростає кількість інсулінозалежних пацієнтів.

Ганна Старостенко нагадала, що місто в межах цільової програми “Здоров’я киян” намагається максимально підтримати хворих на діабет – забезпечує їх тест-смужками для контролю рівня глюкози у крові, закуповує витратні матеріали до експрес-аналізаторів для вимірювання глікованого гемоглобіну, інсулінові помпи та витратні матеріали до них.

Завдяки проекту ми зможемо розповісти людям, що своєчасна діагностика рятує життя, а діабет – не вирок. І наші герої – яскравий приклад повноцінного життя із діагнозом. А використання на фотографії цукру – задум фотохудожника, щоб провести аналогію з найпоширенішим міфом”, – пояснила Олена Зубарєва, голова Асоціації лідерів сталого розвитку, що реалізувала проект.

Виставка триватиме з 12 до 22 листопада біля центрального входу до Київської міської державної адміністрації (вул. Хрещатик, 36).

Читайте також: Хворі на діабет отримуватимуть інсулін за новим алгоритмом: 5 кроків

Нагадаємо, до щорічних профоглядів дітей включать скринінг цукрового діабету.

Останні новини