Київ все ж проведе експертизу аварійності Поштової площі

Автор: Галина Ворона
16:12 10.05

Влада Києва замовила експертне дослідження, щоб з'ясувати рівень аварійності Поштової площі.

Про це повідомила засновниця громадського руху “Почайна” Аннабелла Моріна.

За її словами, дослідження проводитиме ДП “Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій”, який вже робив дослідження в 2015 році та обстеження у 2019.

Аннабела Моріна зазначила, що експерти обстежуватимуть тільки стан конструкцій на площі: тимчасових паль, бетонної плити площі, буросічних паль та вхідних груп. А от обстеження стану ґрунтів та їх впливу на метро та будівлі навколо столична влада не замовила.

Інакше кажучи, воно (Дослідження, – Ред.) відповість на питання, чи може Поштова площа завалитись прямо зараз, бо 9 років стоїть на чесному слові. Натомість не буде відповіді на питання, чи деформуються тунелі метро та чи просядуть будівлі навколо, завдяки підняттю рівня грунтових вод та замочуванню грунтів, бо в котловані під площею 5 років не було ніякого дренажа і 1/3 площі зайнята водою”, – пояснила активістка.

Вона додала, що у минулих дослідженнях перед початком будівництва йшлося про те, що на даній території були ускладнені геотехнічні умови: слабкі водонасичені ґрунти заплавних відкладів річки Дніпро, високий рівень ґрунтових вод, який вже був зарегульований тунелями метрополітену, зсувонебезпечний схил Володимирської гірки.

Також наголошувалося на тому, що облаштування одного ряду буросічних паль огородження для будівництва підземної споруди без облаштування дренажної системи призведе до підйому рівня підземних вод перед цими конструкціями на величину 3,1 м та подальшої деформації тунелів.

Читайте також: Столична влада ігнорує можливу втрату унікальних артефактів на Поштовій

Нагадаємо, останніми тижнями у ЗМІ з’явилась низка заяв від експертів різного рівня про критичний стан Поштової площі та тунелів метро. Зокрема, такі заявил лунали від парламентської ТСК по Києву, яка вимагає перевірити, чи не загрожує Поштовій площі катастрофа. Народна депутатка Боднар також впевнена, що будівництво розв’язки на Поштовій площі призвело до просідання ґрунту та загрози затоплення метро. У Держаудитслужбі також попередили Кличка, що подальша експлуатація Поштової площі без консервації чи добудови вкрай небезпечна.

У Київській міській державній адміністрації назвали такі заяви маніпуляціями, які створюють, щоб посіяти паніку. У профільному департаменті запевнили, що і сама станція, і перегінні тунелі, що примикають до неї, перебувають у належному технічному стані, тож ризики щодо підтоплення, закриття станції на ремонт чи реконструкцію відсутні.

Останні новини