Де взяти гроші для киян: що 2021 рік готує для столиці

Автор: Валентин Ковальський
17:36 10.12.2020

Зважаючи на затягування процесів, пов’язаних із формуванням нового складу Київради, у столиці виникли проблеми зі своєчасним ухваленням проекту міського бюджету на 2021 рік.

Згідно з планами, у Київраді повинні узгодити проект бюджету до 11 грудня 2020 року, а до 25 грудня — повністю ухвалити. Проте наразі це питання ще не заплановано для розгляду у порядку денному столичного «парламенту». Головна проблема у тому, що депутати змогли лише 8 грудня сформувати профільні комісії, у тому числі й бюджетну, на якій потрібно розглянути всі фінансові показники міста.

Проект бюджету-2021 існує лише віртуально — у департаменті фінансів КМДА.

Згідно з розрахунками головного столичного фінансиста Володимира Репіка, у 2021 році доходи міської скарбнички мають скласти 58,4 млрд грн, а витрати – 62,4 млрд. Таким чином, бюджетний дефіцит становитиме 4 млрд грн. Яким чином столична влада покриватиме 4-мільярдну «дірку», поки що незрозуміло.

Надмірне затягування бюджетного процесу може боляче вдарити по сфері соцзахисту, на яку планували виділити 4,5 млрд грн (на півтора мільярди більше, аніж у цьому році).

Під фінансовим знаком питанням опинилися ще дві важливі галузі – охорона здоров`я (для неї потрібно виділити 4,8 млрд грн) та освіта, яка вважається рекордсменом по проїданню бюджетних коштів (понад 24 млрд грн).

На превеликий жаль, через несвоєчасне фінансування можуть постраждати не лише медики, вчителі та найбільш соціально вразливі прошарки населення Києва. Проблема ще й у тому, що фонд оплати працівників бюджетного сектору у 2021 році має збільшитись на третину. Проте всі ці розрахунки є лише на папері у департаменті фінансів КМДА.

Коли Київрада «дозріє» до того, щоб розглянути бюджетний проект-2021, наразі невідомо. Ні в офіційних повідомленнях Київради, ні на її сайті інформації про цей важливий документ немає й досі. Новоспечені обранці наразі можуть похвалитися лише наявністю депутатських комісій і мандатів, які їм нещодавно роздали.

Нагадаємо, на засіданні 3 грудня, обрали секретаря Київради.

Читайте також: “Бюджет на 2021 рік від Зеленського є нереалістичним” – ЄС

Останні новини