Дах над головою. Примусове стягнення боргу за комуналку: чи можуть вас позбавити житла і виселити

Автор: Любава Лисичкіна
23:16 13.07.2021

Багато розмов на сьогодні ведеться про те, що у разі наявності заборгованості за житлово-комунальні послуги, особу можуть позбавити її житла.

Пояснення того, як розгортатимуться події за наявності великого боргу надали в Міністерстві юстиції.
Примусове стягнення боргу за житлово-комунальні послуги після набрання законної сили відповідним рішенням суду або судовим наказом здійснює державний або приватний виконавець згідно з Законом України «Про виконавче провадження».
Порядок стягнення боргів
Як пояснили у відомстві, стягнення заборгованості відбувається в першу чергу за рахунок грошових коштів боржника, інших цінностей, коштів на рахунках боржника в банках та інших фінансових установах. Якщо коштів та цінностей немає, то лише тоді справа доходить до нерухомого майна.
Стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник, відбувається в останню чергу.
З якої суми боргу слід перейматися за дах над головою
У разі, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20  розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло,  не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.
Але якщо іншого майна немає, а сума заборгованості складає більше ніж 20 мінімальних заробітних плат (станом на 01.07.2021 − 120 000 грн.), державний (приватний) виконавець має право накласти на єдине житло такого боржника арешт і в подальшому його реалізувати.

 До слова, Нафтогаз повідомив про нову ціну на газ з 1 липня 2021 року.

 

Останні новини