Про це повідомили в програмі «Київ. NewsRoom» телеканалу «Київ».
Ольга Махно, експертка зі свинарництва Асоціації тваринників України, розповіла, що найближчим часом м’ясо може подорожчати на 10-15%.
«Це пояснюється тим, що з 2020 року відбулося рекордне здорожчання сировини для виробництва кормів, а саме: зернової групи, сої та соняшника на 20-40%. Це є основними компонентами для годівлі свиней. Відповідно – собівартість виробництва свинини також збільшилася. Станом на сьогодні собівартість у високотехнологічних фермах – 40-41 гривня за кілограм живої ваги, а в низькотехнологічних – ціна вища», – пояснила пані Ольга.
До слова, на місцевих ринках наразі сало коштує 100-120 гривень за кілограм. Свинячий биток – 120 гривень за кілограм.
Читайте також: Зросли і це не кінець. Ціни на продукти в Україні підскочать
«Зміна ціни буде відбуватися поступово. Відтак ще буде час збути старі запаси», – зазначила Ольга Махно.
Окрім цього, пані Ольга наголосила, що в питанні становлення вартості м’яса важливу роль відіграє платоспроможність покупців.
«Усі виробники насамеперед чекають нового врожаю, що є основним компонентом для годівлі. Якщо ціни на зернову групу будуть набагто нижчі за сьогоднішні, то й собівартість виробництва свинини буде іншою. Тоді виробникам буде рентабельно вирощувати та здавати на м’ясокомбінат. Сьогодні виробникам дуже важко втриматися на ринку. Можливо, вже й зараз відбувається незначне скорочення поголів’я свиней», – розповіла Ольга Махно.
Читайте також: На ринках столиці уже з’явилась “своя” малина: що по цінах
Нагадаємо, за даними ООН, зараз світові ціни на продовольство досягли найвищого рівня за останні 7-8 років.
В Україні в квітні 2021 року рівень інфляції склав 0,7% в порівнянні з березнем і 4,8% з початку поточного року. При цьому базова інфляція зросла проти березня на 0,7%, а з початку року – на 3,1%.