5 ресурсів для вивчення української мови онлайн

Автор: Оксана Тупальська
12:46 08.07.2023

Вивчати українську, не полишаючи дому, в дорозі, під час подорожей та відпусток цілком можливо. В цьому переконують автори Концепції ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя міста Києва на 2023-2025 роки. У документі наводять онлайн-ресурси для зручних навчань. Кореспондент «Великого Києва» вибрав найцікавіші з них.

Аби розпочати навчання, достатньо перейти за посиланням та почати перегляд першого уроку або відео. Частина курсів передбачають домашні завдання та пропонують літературу для факультативних занять

  1. “Єдині” https://yedyni.org/  – це проект, що діє одночасно кількох платформах. Пропонує 28-денні курси, які містять уроки у вигляді тексту, аудіо-, відеозаписів та зображень.
  2. “Говорю” https://www.facebook.com/govoryu – серія відео з ведучими, де розповідають найбільш про поширеніші мовні помилки під час спілкування українською. Ведучі проекту – з міста Дніпра, які за сценарієм також вивчають державну мову.
  3. “МовиТи“ https://study.ed-era.com/uk/courses/course/1696 – безкоштовний курс навчання з 5 модулів з практичними порадами та чатом для однодумців.
  4. “Солов’їне шоу“ https://www.youtube.com/@SolovyineShow/featured  – проект на СТБ, де в розважальній формі говорять про особливості української мови.
  5. “Ідея Олександрівна“ https://www.youtube.com/@ideyaolexandrivna/videos – серія відео про українські діалекти та історію розвитку української мови.

Міську концепцію ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя Києва на 2023-2025 роки затвердила Київрада. В ході її реалізації окрім іншого, планують заняття для працівників сфери послуг та тренерів спортивних гуртків та відкриття курсів української мови у кожній столичній бібліотеці.

Раніше «ВК» розповідав, що серед причин, які не мотивують переходити на українську мову з російської кияни називають страх почути осудження оточуючих, відсутність україномовного середовища та власне прагнення стабільності.

Також в столиці провели низку досліджень, під час яких питали киян, якою мовою вони послуговуються. “ВК” зібрав 20 поширених тез, які чули від містян автори опитувань. 

Останні новини