День 28 квітня 1986 року. Радянський Союз повідомив про аварію в Чорнобилі

21:00 28.04.2020

В вечірніх новинах 28 квітня дикторка кількома реченнями сповістила, що на ЧАЕС стався нещасний випадок.

Це було перше офіційне повідомлення російського інформаційного агентства “ТАРС”. 

На Чорнобильській атомній електространції відбулась аварія. Пошкоджено один з атомних реакторів. Вживаються заходи з ліквідації наслідків аварії. Пострадалим надається допомога, створено урядову комісію”.

Журналістка Елізабет Хеборг, кореспондентка шведського радіо “Ехо” пригадує, що це була вся інформація, яку вони дали.

Читайте також: 27 квітня 1986 року. Шведи помітили аномальну радіацію

Мені дуже допомогли мої контакти з кореспондентами з соціалістичних країн Східної Європи, оскільки вони отримували від своїх посольств більше інформації. …З Угорщини, з Чехії, з Польщі, навіть один італієць з газети “Уніта”. В них було значно більше інформації, яку вони мені передали і таким чином я могла передавати її додому”.

Вона зазначає, що найстрашнішим була відсутність інформації з офіційних каналів. Це сприяло зародженню чуток. “Це дуже цікавий приклад, наскільки небезпечно не давати правильну інформацію”, – зазначає вона.

Я думаю, що для багатьох російських, тоді радянських громадян, все стало зпрозуміло лише після травневих свят”. 

Відділ друку Міністерства закордонних справ організував поїздку для журналістів, не в сам Чорнобиль, а до тих селищ, куди виїхали люди з зони. 

В людей тоді було дивне відчуття, тому що… Ну, погода була чудова, все цвіло, яблуні цвіли. Там було дуже красиво і тепло, і, я думаю, людям було абсолютно незрозуміло, чому вони повинні покидати свої домівки, адже це катастрофа, яку не видно, в неї немає смаку. Вона просто є. Розуміння того, що відбулась колосальна катастрофа, прийшло до людей значно пізніше”. 

Читайте також:

День 26 квітня 1986 року. Який він був для Києва? 

27 квітня 1986 року. Шведи помітили аномальну радіацію

Останні новини