2 грудня: яке сьогодні свято, прикмети, заборони

Автор: Галина Ворона
10:53 02.12.2021

2 грудня у світі відзначають День боротьби за скасування рабства та професійне свято 2D-художників. Наші предки цього дня вшановували пророка Авдія. З іменинами сьогодні можна привітати Веніаміна, Адріана, Олександра, Валентина, Герасима, Григорія, Дениса, Дмитра, Івана, Ігнатія, Іларіона, Костянтина, Михайла Петра, Сергія, Федора.

Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Міжнародний день боротьби за відміну рабства, який щорічно відзначається 2 грудня, пов’язаний з датою ухвалення у 1949 році Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми та експлуатацією проституції третіми особами. В Україні документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

Боротьба з рабством у світі ведеться з його виникнення. Однак у світовій історії є ганебні сторінки, коли рабство не просто процвітало, але заохочувалося. Навіть сьогодні, незважаючи на заборону рабства в усьому світі, воно досі існує, і в його основі, як і тисячу років тому, лежить дискримінація однієї людини стосовно іншої.

Примусова праця, сексуальна експлуатація, військовий полон, сімейне рабство, шлюби з примусу, продаж наречених, передання у спадок вдів, насильницьке вербування дітей, їх використання у збройних конфліктах, торгівля людьми тощо – ось сучасні форми рабства, викорінення яких є головною метою цього дня.

День 2D-художників

2 грудня своє неофіційне професійне свято відзначають дизайнери двомірної комп’ютерної графіки.  Задля свята було обрано дату, співзвучну з назвою професії: 2D – 2 грудня.

Дизайнери комп’ютерної графіки, перш за все, потрібні в компаніях, що створюють комп’ютерні ігри. Як говорять самі художники, вони працюють у “мультяшному стилі”. Люди цієї професії часто самі вигадують героїв, їхні образи, характери, пози, а потім їх малюють.

День святого пророка Авдія

Сьогодні православна церква вшановує пам’ять пророка Авдія. В народі казали, що він покровитель домашнього господарства і сімейного щастя. Саме тому на нього ще казали “дбайливець”. В цей день сиділи біля печі, пили трав’яний відвар з медом та розмовляли. Вірили, що такий напій захищає від простудних захворювань.

На Авдія виганяли нечисть: господар стукав сокирою всі віконні рами і косяки. Сокира, коса, серп та інші гострі предмети вважалися оберегами від злиднів. Пастухи, тримаючи в руках сокиру, кілька разів обходили стадо для того, аби захистити домашню худобу від диких тварин і дурного ока. Селяни клали сокирку під лавку, на якій лежав небіжчик, щоб захистити сім’ю покійного від злих духів. Вважалося, що якщо потопельник встигне сказати слово “сокира”, то Водяний злякається і не стане забирати його. Сокирою також проганяли хмари під час граду. Для цього виходили на вулицю та махали інструментом в повітрі.

Народні прикмети 2 грудня

  • Сніговий день із сильним вітром – чекай на тривалу зиму та холодну весну;
  • Багато снігу з глибокими кучугурами – чекай багатого врожаю;
  • Ясне небо – чекай морозу, а тьмяне – буде відлига найближчими днями.
  • Якщо сніг йде і сильний вітер дме, то зима буде холодною, а весна пізньою.
  • Якщо вітер змінив напрямок, то погода скоро зіпсується.
  • Сон, який присниться 2 грудня, варто запам’ятати. Такі сни рідко збуваються, але при розшифровці передбачать події найближчого майбутнього.

Людині, народженій 2 грудня, як талісман підходить цитрин. В домі такої людини панує спокій та затишок

Що не можна робити сьогодні 

У цей день ні в якому разі не можна викидати залишки їжі. Краще віддати їх тваринам або нужденним. Порушите заборону – будете голодувати весь рік.

Згідно з повір’ями, 2 грудня нечиста сила особливо активна, тому з дому виходити не варто, щоб не стати жертвою темних сутностей.

Читайте також:  Погода сьогодні: зима йде на перерву

Останні новини