10 кроків для ОСББ, щоб пройти наступну зиму затишно

Автор: Оксана Тупальська
07:35 15.06.2023

Аби сміливо пройти опалювальний сезон жителям багатоповерхівок вже з літа необхідно готуватися. Після непростої минулої зими асоціація "Енергоефективні міста України" створила поради для ОСББ та ЖБК.

Управителям житлових будинків, керівникам ОСББ (ЖБК) радять створити групи енергетичної оборони. Аби зробили та організували такі кроки:

  1. Забезпечили теплову ізоляцію, утеплення місць загального користування, технічних поверхів, горищ, підвалів.
  2. Утеплили укриття (за його наявності), забезпечити наявність у ньому джерела електричної та/чи теплової енергії, приточно-витяжної вентиляції, запасу питної й технічної води, біотуалету.
  3. Забезпечили теплову ізоляцію трубопроводів централізованого теплопостачання і гарячого водопостачання.
  4. Засклили, ущільнили всі вікна у місцях загального користування (за неможливості – закрити їх плівкою, фанерою тощо).
  5. Ущільнили двері в під’їздах, установили доводники (пружини) для їхнього автоматичного зачинення.
  6. За можливості, облаштували теплові тамбури (подвійні двері);
  7. Замінили лампи розжарювання в місцях загального користування на світлодіодні малої потужності, за можливості, додатково встановити вимикачі з датчиками руху.
  8. Провесли балансування системи теплопостачання, відрегулювати індивідуальні теплові пункти.
  9. Довести до відома власників інформацію про максимально можливий рівень навантаження електричної мережі в кожній квартирі.
  10. Створили будинкові ініціативні групи, комітети взаємодопомоги; за необхідності, затвердити будинкові графіки використання потужних електричних приладів та обладнання.

Нагадаємо, “ВК” розповідав, чому індивідуальне опалення квартир стає невигідним. А ще кореспондент «Великого Києва» запитав у мерії про програми та можливості з утеплення домівок. Адже встановити вікна та двері, поставити теплопункти та захистити фасад від зимових вітрів можна за часткового фінансування міської влади.

Останні новини