Звідки пішла Руська земля: гора, на якій Ольгою та її сином Святославом висвячено Київ

Автор: Оксана Тупальська
16:21 02.03.2023

Під час правління Княгині Ольги на Старокиївський горі у Києві відбулося масштабне будівництво. До того на пагорбі був могильник, є відомості, що ще раніше саме це місце було пов’язане з правлінням Кия. Проте Ольга перетворила це місце на парадний центр столиці. Згодом її онук Володимир Святославич вибудував там Десятинну церкву.

Ще у 903 році маленькою дівчинкою Ольгу видали заміж за Ігоря, сина Рюрика. А коли жінка народила сина Святослава, чоловік ходив у далекі походи, тому дружина поступово почала дбати про розвиток міста та почала займатися зовнішньою політикою. Після смерті Ігоря вона прийняла християнство, налагоджувала відносини з Візантією та Німеччиною.

На Старокиївській горі Ольга вибудувала камінний князівський терем. А неподалік – кам’яний палац з великою прибудовою, оздобленою фресковими розписами і деталями з мармуру та рожевого шиферу. У цьому тронному залі Ольга приймала бояр, підвладних князів та закордонних послів.

Старокиївська гора – це сучасна територія Володимирської 2-4, звідки розгортається вид на Поділ.

У 996 році на цій же горі за велінням Володимира Святославича була освячена перша в Київській русі кам’яна церква – храм Пресвятої Богородиці. Він такж відомий як Десятинна церква, бо побудований на з десятини (десятої частини княжих доходів, яка щорічно виділялася на будівництво та утримання церкви).

В церкві зберігалися християнські святині (як мощі Папи, святого римської церкви Климента І), церковна десятина, «мірила торгові» – еталони мір і ваги. Також на території церкви була велика бібліотека та школа. Тут створювалися перші літописи, були поховані перші східнослов’янські правителі-християни – княгиня Ольга, Володимир Великий і його дружина – візантійська княжна Анна. В грудні 1240 р. Десятинну церкву зруйнували під час набігу татари.

Згодом, під час розкопок було знайдено фрагменти автентичних фундаментів і мозаїчних підлог. Сучасники можуть їх побачити на Старокиївській горі, поблизу будівлі Національного музею історії України. Мощі святого Климента передані до Риму, а мироточива чудотворна глава Папи досі зберігається у печерах Києво-Печерської Лаври. Тепер на Старокиївській горі є камінь з викарбуваними давньослов’янською в’яззю знаменними словами Нестора Літописця: «Отсяда пішла Руська земля».

Нагадаємо, «ВК» розповідав, як побачити Лаврський «Апостол» 1768 року з фондів заповідника «Софія Київська», що є раритетом.

Останні новини