Хатня справа: жителі висотки на Оболоні вимагали через суд знесення тераси-самобуду на даху – вирок феміди вражає

Автор: Оксана Тупальська
13:26 02.05

Власниця квартири в багатоповерхівці самовільно зробила отвори в стіні та побудувала вихід на дах, а за ним терасу з видом на Дніпро площею 16 квадратних метрів. Сусіди таку витівку не зрозуміли та звернулися до суду. Скаржилися, що з появою другого виходу на горище почали мокріти стіни на верхніх поверхах.

Терасу на даху 16-поверхівки жителька Оболоні обгородила парканом та почала там обживатися. Навіть домоглася переоформлення ділянки на себе під житлову площу. Жінка придбала квартиру в 2019 році та практично одразу почала роботи на даху. 

А коли ремонтні роботи завершила – звернулася до приватного нотаріуса і ділянку на горищі було внесено зміни до запису Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

ПП «Бюро технічної інвентаризації та оцінки» виготовило новий технічний паспорт, згідно з яким загальна площа її квартири становить 76,0 кв. м, в тому числі тераса площею 53,3 кв. м.

Жителі багатоповерхівки ще в 2021 році зверталися до районного Оболонського суду. Той визнав прибудову незаконною та вимагав ліквідувати терасу і привести горище, що є місцем загального користування, до належного стану.

Однак тераса надалі залишалася на даху впродовж трьох років. ОСББ тавіть замовляло послуги експерта, який зафіксував порушення та появу дірки в стіні. 

Жителька, що побудувала апартаменти, подавала апеляцію – мовляв, дірку в стіні не так сфотографували, мокріють верхні поверхи через помилки комунальників, і прибудова не винна.

Тепер з рішенням попереднього суду погодились апеляційний та Верховний суди та  вирішили повернути співвласникам багатоквартирного будинку ділянку на даху. 

Згоди балансоутримувача ТОВ «Парк-Стоун Сервіс» та всіх співвласників багатоквартирного будинку вона не отримувала, тобто фактично здійснила реконструкцію, без отримання дозвільних документів, – вказано у рішенні Верховного суду України.

У рішенні Верховного суду зазначено, чому саме прибудова є незаконною:

Згідно з технічною документацією на 16 поверсі багатоквартирного будинку не передбачено наявність тераси у квартирі, що належить відповідачці, та отворів у зовнішній конструкції стіни. Тераса також не передбачена забудовником у плані покрівлі. 

Наразі невідомо, чи жителька, що прибудувалася та створила собі додаткові метри, врешті погодиться та ліквідує терасу.

Верховний суд України також надав роз’яснення, що є спільною власністю жителів багатоповерхівки:

За частиною другою статті 382 ЦК України спільним майном багатоквартирного будинку є:

  • приміщення загального користування (у тому числі допоміжні),
  • несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку,
  • механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення,
  • будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території,
  • права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Місця загального користування – це загальнодоступні місця у будівлі/будинку (вестибюль, загальний коридор, сходова клітка, загальні кухні, спільні душові та санвузли, загальні пральні, передпокій квартири тощо).

Вам буде корисно почитати:

Останні новини