Зеленський пояснив відсторонення Баканова та Венедіктової

Автор: Володимир Хлєбников
23:36 17.07.2022

Президент Володимир Зеленський ухвалив рішення про відсторонення від посади генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки через велику кількість злочинів проти основ національної безпеки, скоєних працівниками силових структур України.

Про це йдеться у вечірньому зверненні глави держави.

Як писав “ВК“, ввечері 17 липня на сайті президента було оприлюднено укази про відсторонення від посади генерального прокурора Ірини Венедіктової та про усунення Івана Баканова від виконання обов’язків голови СБУ.

Станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави“, – заявив Зеленський.

Він наголосив, що такий “масив злочинів проти основ національної безпеки держави та звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників“.

Кожне з таких питань отримає належну відповідь. Сьогодні я ухвалив рішення про відсторонення від посади Генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України“, – сказав президент.

Читайте також: З початку війни Зеленській зробив один вірний крок – не поїхав, за це йому респект – Кличко

Він також звернувся до всіх, “від кого залежить надзвичайно чутливе питання призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури“.

Моя позиція як президента – конкурс, який відбувся, має привести до цілком логічного рішення про призначення нового керівника. Відповідна людина обрана, і від конкурсної комісії залежить фіналізація цього рішення“, – додав Зеленський.

Також він розповів про свій візит у прифронтові регіони та прокоментував заяву російського керівництва про “судний день” для України.

Як писав “ВК“, 24 червня американське видання Politico з посиланням на джерела повідомило, що президент Володимир Зеленський нібито має намір звільнити з посади голови СБУ Івана Баканова “через низку невдалих операцій і втрат у Херсоні“.

Читайте також: Федина: українці мають вимагати у президента позбутися “кротів” – Єрмака і Татарова

Довідково. Іван Баканов був керівником штабу Володимира Зеленського та відповідальним за взаємодію з Верховною Радою. До цього він працював у студії “Квартал 95” та був його “залаштунковою частиною”. До виборів президента Баканов працював головним юристом “Кварталу” та паралельно з 2017 року очолював партію “Слуга народу”.

Із Зеленським Баканов дружить ще з дитинства, у Кривому Розі вони жили поряд.

У травні 2019 року Баканова було призначено першим заступником голови СБУ, а 29 серпня того ж року – керівником спецслужби. Має звання старший лейтенант.

Ірина Венедіктова обіймала посаду генерального прокурора України з 17 березня 2020 року. До цього вона тимчасово виконувала обов’язки директора Державного бюро розслідувань. До ДБР вона потрапила з Верховної Ради.

На дострокових парламентських виборах влітку 2019 року вона була обрана народним депутатом від партії “Слуга народу”. В Раді Венедіктова очолювала Комітет з питань правової політики.

Читайте також: Суд арештував майно колишнього “слуги” Ковальова, якого підозрюють у держзраді

Останні новини