Захисту кордону Київщини з Білоруссю не достатньо для оборони столиці від вторгнення ворога

Автор: Оксана Тупальська
15:13 27.02.2023

Аби росіяни не вдерлися до Києва, окрім кордону Київської області з північним сусідом мають бути захищені сусідні області. Рік тому ворог намагався увійти до української столиці з чотирьох напрямків, і проривався не лише через Чорнобиль, Гостомель, Ірпінь, Бучу та Мощун. Про план окупантів, який провалився завдяки ЗСУ та старанням цивільних розповів начальник генерального штабу Сергій Шаптала.

Фото: Джерело: Громадське

«Був план по захопленню Києва з чотирьох напрямків. Перший – це з Чернігівського, що розвивався в напрямку Броварів, наступний – з Сум, який повинен був вийти на трасу Одеса-Київ, далі – напрямок через Чорнобильську зону, і наступний – через Житомирську трасу з білоруського кордону на Одеську трасу», – сказав начальник генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала в проекті «Рік».  

Якби росіяни прорвали оборону в Чернігові та Сумах, уже у столиці довелось би підривати мости, аби не впустити їх до центру прийняття рішень – тобто в урядовий квартал.

«Всі мости були заміновані. Була команда і інструкція в разі, якщо прорив, то обрізати можливість переходу з лівого берега на правий», – сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Читайте також: “Найстрашніша експедиція під час війни”. Дмитро Комаров показав свою поїздку у Бучу одразу після деокупації 

Раніше  «ВК» розповідав детальну історію визволення київського регіону і досвід тих, хто воював за свободу, а також про цивільних, які дочекалися звільнення від окупантів – проводячи довгі тижні та місяці в підвалах під обстрілами, зустрічаючись з ворогом віч-на віч, та служачи українцям, коли професія ставала ризиком та жертовністю. 

Нагадаємо, «ВК» розповідав, як жителі Київщини, що потрапили в окупацію ставали очима для військової розвідки та допомагали ЗСУ, фіксуючи рух ворога.

Останні новини