За міліметр від смерті: півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу буквально застряг у серці захисника

Автор: Любава Лисичкіна
22:43 19.04

Врятувала 42-річного чоловіка команда кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інституту Амосова. Операція тривала дві години.

Про важке поранення захисника та довгий шлях реабілітації, що екає на нього, розповіли у Першому медичному об’єднанні Львова.
Роман Кліза – з Волині. До великої війни працював водієм за кордоном, а у день повномасштабного вторгнення приєднався до ЗСУ. Був аеророзвідником. Та в грудні минулого року зазнав важкого поранення.
«Ми вийшли на позиції і тільки підійшли до бліндажа, як до нас прилетів дрон. Далі нічого не памʼятаю», – згадує про той день Роман.
Тоді один з його побратимів загинув на місці, а Романа доправили до шпиталю. Отямився вже в лікарні Дніпра. Захисник пробув у комі дев’ять днів. Спершу тамтешні медики зробили все можливе, аби врятувати чоловіка. Внаслідок важкої мінно-вибухової травми йому пошкодило ділянку у правій частині мозку. Та значно критичніше було те, що один з уламків снаряду застряг у грудній клітині чоловіка просто за міліметр від дуги аорти – частини головної артерії кровоносної системи – та трахеї. Будь-якої миті частинка металу могла пошкодити аорту та захисник помер би за лічені секунди.
Щойно стан Романа вдалося стабілізувати, його перевели до столичної лікарні, а звідти – до Львова – у відділення кардіохірургії та трансплантації серця Центру серця та судин Лікарні Святого Пантелеймона. Тут медики провели обстеження та склали план хірургічного втручання. Оперував Романа разом із нашими кардіохірургами і його лікар з Інституту Амосова, завідувач відділення хірургії аорти Віталій Кравченко.
Нині захисник проходить реабілітацію. Через пошкодження мозку у нього була паралізована ліва рука, порушена ходьба та координація. Але після тижня занять з фізичним терапевтом він зумів зробити свої перші кроки.
На Романа чекає тривала реабілітація. А ще – нейрохірургічна операція – для відновлення дефекту черепа. Зараз для нього виготовляють індивідуальні титанові 3D пластини, які невдовзі встановлюватимуть наші нейрохірурги.
Понад усе чоловік мріє відновитися, щоби зустріти нашу перемогу на двох ногах і після цього – побудувати дім своїми руками.
До слова, в Україні за добу хірурги-трансплантологи врятували 12 людей, зробивши пересадку органів.

Останні новини