Як і що їсти на Новорічні свята: 5 найпростіших лайфхаків від лікарки-дієтолога

Автор: Любава Лисичкіна
21:43 25.12.2023

Поради, щоб до середини січня дотягнути в хорошому здоров’ї і при тому наїстися-напитися і мати що згадати, а не лише кольки в боці, надутий живіт сіро-зелене обличчя,

Як і що їсти на Новорічні свята: 5 найпростіших лайфхаків від лікарки-дієтолога Фото: ілюстративне
Світлодіодне освітлення
Як говорить дієтологиня Оксана Скиталінська, порад, як і що їсти на Новорічні свята зараз так багато і вони такі різні, науково обгрунтовані і висмоктані з пальця, що багато хто проходить повз, незважаючи на працю і старання порадників.
 
1. БАГАТО КЛІТКОВИНИ
Клітковина – це всі існуючі овочі, крупи, зелень, ягоди, фрукти, бобові. От саме в такому порядку, тобто овочів більше.
Запіканки, рулети, паштети, рагу, тушковані, квашені та свіжі в нарізці.
Якщо шлунок, кишечник здорові – більше свіжих.
Якщо є якісь проблеми – більше в м’якому (запеченому, тушкованому вигляді).
Клітковина – це “подушка”, поглинач всього, що Ви додасте до неї: жиру, цукру, алкоголю.
 
2. МАЛО “НЕЗВ’ЯЗАНОГО” ЖИРУ І ЦУКРУ.
Всі смажені в жиру ковбаси, холодці из сантиметровим шаром смальцю зверху, торти та тістечка з масляним кремом (трубочки, “горішки” із згущонкою і тп) поєднані в один прийом їжі майже миттєво доведуть  організм до стану цукрового діабету 2 типу. Поєднання цукру та жиру погіршують, буквально ламають роботу інсулінових рецепторів і організм опиняється в стані інсулінорезустентності.
Тому не смажте, а тушкуйте, підливаючи воду і запікайте.
Замість випічки з кремом приготуйте із плодово-ягідною начинкою, наприклад, штрудель з яблуками та корицею, вареники з вишнями, смородиною, желе, домашній зефір.
 
3. БАГАТО ВОДИ
Вода може бути з лимоном, калиною, журавлиною, гранатом.
Або узвар із сухофруктів без цукру і без меду.
П’ючи воду ми менше захочемо їсти, частіше ходитимемо у туалет, а це добре, бо і порухаємось, і у той час не їстимемо.
 
4. АЛКОГОЛЮ МАЛО І НЕ МІЦНОГО
(в ідеалі -ніякого)
Не добивайте свою печінку та мозок алкоголем, вони і так стресовані нашим воєнним життям.
Не пийте на голодний шлунок, спочатку забезтечте “подушку” (див. пункт1).
Пийте неміцне, найкраще – вино, ще краще – сухе. Воно допоможе краще перетравитися і засвоїтися м’ясним стравам.
Чергуйте алкоголь з водою.
 
5. НЕ ЛИШЕ ЇЖТЕ ТА ПИЙТЕ
 
“Ми українці, спавоча нація – співайте! Народних та сучасних українських пісень: це об’єднує і піднімає дух. Знайдіть силу волі та підіть прогуляйтеся: вулицею, парком, вдихніть свіжого повітря. Так їжа краще засвоїться, не застоюватиметься, менше відкладеться в жир в печінці і на животі. Або танцюйте, нічого поганого в цьому немає. Підтримайте наших захисників, напишіть повідомлення тим, хто воює, киньте їм на рахунок якісь кошти, допоможіть придбати необхідне”, – говорить дієтологиня.
 
Вона також радить привітати родичів, друзів, навіть тих, кого не вітали роками. А також багато гуляти,  щоб зігнати калорії, які отримали добу перед тим.
 
До слова, дієтолог-нутриціолог розповіла, скільки мандаринів слід їсти в день.
 
 

Великий Київ у Google News

підписатися