Воротар «Динамо» пішов добровольцем на фронт та потрапив на передову

Автор: Оксана Тупальська
09:11 12.01.2023

Колишній воротар футбольних команд «Динамо» та «Дніпро» Святослав Сирота добровільно пішов до військкомату, щоб воювати за Україну.

Перед тим, як піти на фронт, евакуював рідних з Київщини, куди наприкінці лютого дерлися російські загарбники. Історію розповів Сергію Пейчеву, автору каналу pressing. Сергій також збирає кошти на техніку для бригад ЗСУ на фронті, у яких служать або служили недавно українські спортсмени. 

«Жив у Горенці. І коли почалася війна – тут поруч Буча, Гостомель – було чути перші обстріли. Я вже не працював, були дома з родиною, 2 чи 3 дні просиділи без світла під обстрілами, і потім ми вирушили. Побачили, що ірпінський міст вже підірваний. В Київ не було куди їхати, тому вирішили евакуювалися на західну Україну трьома родинами – дівчата, діти і я. Приїхали до Дрогобича і там пішов до військкомату», – згадує Святослав.

2 березня футболіста прийняли у військо, і вже 12 березня, після курсів підготовки поїхав до Лисичанська, а звідти – на передову.

«У нас був оборонний рубіж. Не було такого, що побігли з криком «ура!» Але є позиції, які треба утримувати. Тактика у сепарів та орків змінилася, вони роблять там випалену землю. Тому просто артилерія працює, танки, і штурмують. Основне – не втратити пильність», – ділиться спортсмен.

Під час бойового чергування Святослав отримав поранення.

«До нас попадання було і спалили весь наш БК. А поки не привезли нове, не могли працювати далі. Тому був наказ – і ми пішли на чергування. Два дні ми чергували, і всі трьохсоті. Тому що весь час на тій ділянці був і штурм, і артилерія в наш бік. І міни, і танки х**ачили по нас. Ну і прилетіло в окоп. Я навіть не почув. Тільки блискавку і поплив. Ходив, як п’яний, очі вилазили. Хлопці отримали поранення, хто важче, хто легше. У мене контузія є, і це погано. В перші 5-7 днів зовсім був в якомусь сні. Але це звичайна для тих місць історія», – розповідає Сирота.

У короткий час після обстрілу військові отримали медичну допомогу, наскільки це було можливо в умовах фронту. Тепер, після тривалої реабілітації більше співчуває побратимам, які отримали важчі, осколкові поранення.

«Хлопець, який зробив нашу евакуацію – дійсно герой. Бо були і штурмові дії, і артобстріли. Виїхати медичною машиною було неможливо, тому нас вивозили на БТРі. Вивозив хлопець городами, стовпи збивав, траса в воронках вся. Вже і дзвонив, щоб йому сказали низький уклін від нас усіх, життя яких врятовано», – ділиться Святослав Сирота.

Нагадаємо, одесит з позивним «Пасічник» та киянин «Буча» з тероборони розповіли, як опинилися на війні. Про те, що допомогло врятувати Київ у перші дні війни від російської окупації, розповіло військове командування. 

Останні новини