Власника Дачі з мезоніном через суд змушують укласти охоронний договір на пам’ятку

Автор: Галина Ворона
11:27 03.06.2022

Столична прокуратура через суд вимагає від комерційної структури укласти охоронний договір на Дачу з мезоніном, яка є щойно виявленим об’єктом культурної спадщини столиці.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Будинок “Дача з мезоніном” розташований по проспекту Перемоги, 130/1 у Святошинському районі та
відомий також як  Садиба Сергієнка  або  Києво-Святошинське бюро технічної інвентаризації.

Він зведений відомими архітекторами у 1897-1919 роках у стилях модерну, історизму та еклектики з елементами архітектури відродження, а також цегляного стилю та є зразком первісної дачної забудови Києва початку ХХ сторіччя.

Разом з тим, попри встановлені чинним законодавством обов’язки, комерційна структура, яка є власником цієї будівлі, вже протягом 10 років не укладає охоронний договір для збереження цього об’єкту культурної спадщини, але проводить на ньому незаконні будівельні роботи, які можуть призвести до його зміни та втрати автентичності.

У зв’язку з цим столична прокуратура звернулась до адмінсуду з позовом до власника споруди про зобов’язання укласти з уповноваженим органом охорони культурної спадщини охоронний договір на вказаний об’єкт культурної спадщини, що забезпечить його передбаченими законодавством гарантіями захисту з боку держави.

Читайте також: Злочини рф проти культурної спадщини України: повністю зруйновано 9 об’єктів

Нагадаємо, Департамент охорони культурної спадщини в 2019 році ініціював присвоєння цьому будинку дому статусу пам’ятки місцевого значення. Всі документи, включаючи облікову документацію, історичну довідку, фотофіксацію – були передані в Міністерство культури. Однак міністерство, за словами посадовця,  не побачило цінності в 120-річному особняку і відмовилося вносити до реєстру. 

Наказом Міністерства культури від 28 грудня 2019 року №975 особняк був визнаний таким, що “не відповідає критеріям” на підставі рецензій членів Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Н. Дьоміна і Е. Сердюк. Минулого року довкола садиби намагалися звести будівельний паркан. 

Останні новини