Віддали на обмін Медведчука, а додому повернулося 215 українських захисників – оприлюднено список

08:51 22.09.2022

Вчора ввечері завершився великий обмін полоненими: захисники «Азовсталі», військові, поліцейські, прикордонники вже на волі. Додому повернулися 215 наших оборонців, з них - 108 бійців "Азову". Восьмеро – поранені під час російського теракту в Оленівці.

Україна обміняла своїх героїв на 55 окупантів та особу з українським паспортом – кума Путіна, депутата “ОПЗЖ” Віктора Медведчука.

В СБУ зазначили, що обмін Медведчука на українських захисників не перешкоджає розгляду його справ у суді. Це стосується і ухвалення рішень, і призначення покарання, і конфіскації арештованого майна.

«Медведчук – це не просто кум путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах, які зібрала СБУ. Крім того, під час роботи по справах Медведчука ми знешкодили не одну агентурну мережу, затримали багатьох державних зрадників та здобули велику кількість важливої інформації, яку використовуємо у контррозвідувальних заходах. А тепер завдяки обміну ми змогли витягнути з російського полону героїв, на яких так чекають вдома», – розповів в.о. Голови СБУ Василь Малюк.

Як повідомляє координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, серед українських воїнів, яких вдалося визволити з полону держави-агресора, — Герої України Денис Прокопенко (“Редис”) — командир Окремого загону спеціального призначення “Азов”, Євгеній Бова — командир Першого окремого батальйону морської піхоти, Лев Пашко — командир роти “Азову”.

Звільнено з полону також Сергія Волинського (“Волину”), в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослава Паламара, заступника командира полку “Азов” по роботі з особовим складом, Дениса Шлегу, командира 12-ї бригади оперативного призначення ім. Дмитра Вишневецького, Олега Хоменка, командира комендантської роти, який безпосередньо здійснював командування обороною “Азовсталі”, Дмитра Козацького, старшого солдата, фото та відео якого з “Азовсталі” облетіли весь світ.

Додому їде знаменита “Пташка” Катерина Поліщук — парамедик-доброволиця Національної гвардії України. Своїм співом вона підтримувала бойовий дух воїнів у підземеллях “Азовсталі”.

Повертається Мар’яна Мамонова, 30-річна військова лікарка, капітан медичної служби. Зараз вона перебуває на останніх місяцях вагітності.

Серед звільнених — військовослужбовці НГУ, ВМС України, ЗСУ, ДПСУ, ТрО, НПУ, СБУ, Держмитслужби та ДССТ, двоє цивільних. Звільнені також 10 іноземців, які воювали за Україну, і яким погрожували смертю. Росія видала їх Саудівській Аравії – серед них 5 британців, 2 американців, та громадяни Швеції, Хорватії і Марокко. 

124 захисники, звільнені з полону, належать до офіцерського складу, 89 — до рядового й сержантського складу.

Цей обмін є найбільшим з 24 лютого. На звільнених захисників та захисниць чекає процес реабілітації, адаптації, відновлення та лікування.

Повний список звільнених з полону оборонців України під час обміну 21 вересня 2022 року:

Як повідомляв “ВК”,  захисники Маріуполя на південному сході тримали оборону 82 дні. За домовленостями України та РФ, українські бійці, у тому числі члени полку “Азов”, були вивезені на територію, яку контролює РФ. Пізніше, росіяни обстріляли колонію в селі Оленівка Донецької області. У результаті обстрілу загинули кілька десятків українців, зокрема, представників полку “Азов”. Росіяни досі не допускають Червоний хрест до Оленівки, де загинули українські полонені. 

Нагадаємо, в Києві на схилах Дніпра планують створити меморіал героїв «Азовсталі».

Останні новини