Верховний Суд підтвердив законність вироку колишнім суддям Голосіївського райсуду Києва

Автор: Любава Лисичкіна
20:10 15.06.2023

Судді попалися на хабарі у 8 тис. доларів США за позитивне вирішення цивільної справи . Постанова Верховного Суду є остаточною та оскарженню не підлягає.

Про це повідомляє НАБУ.

Верховний Суд підтвердив законність вироку колишнім суддям Голосіївського райсуду Києва Олександру Білику і Андрію Новаку – 7 і 7,5 років позбавлення волі відповідно, яких визнано винуватими в одержанні хабара.

Як повідомляється, ВС погодився з доводами прокурора САП та відхилив касаційну скаргу сторони захисту. 

Нагадаємо, 5 років тому Білик отримав 8 тисяч доларів США, частину з яких передав Новаку за прийняття ним як суддею рішення у цивільній справі громадянина Мішкова. Суддя Новак розглядав справу за позовом Мішкова до страхової компагії «Євроінс-Україна» про стягнення невиплаченої зарплати і визнання звільнення незаконним, поновлення на роботі і стягнення втраченого заробітку за час вимушеного прогулу. Загалом на 1,5 мільйона гривень.

Мішков під час допиту в суді пояснював, що навесні 2018 року залишився без засобів до існування, крім того, серйозно хворіла дружина, тому він дуже потребував стягнути гроші з колишнього роботодавця. Через це він поконфліктував зі своїм попереднім адвокатом, який не досить активно захищав його інтереси.

У березні 2018-го Мішков у будівлі Голосіївського суду познайомився з чоловіком на ім’я Олег і, жаліючись на свої проблеми, попросив правоової допомоги. Той сказав, що сам не має часу, але дав телефон адвоката, яким виявився Білик, донедавна суддя цього ж суду.

У 2017-му Вища рада правосуддя не подала президенту кандидатуру Білика для призначення на посаду судді безстроково. Підставами стали негативні характеристики і недотримання високих стандартів поведінки судді. Свого часу Білик позбавив водійських прав 9 учасників поїздки до резиденції  «Межигір’я» президента Януковича. Втративши посаду судді, Білик пішов в адвокати. Він запропонував клієнтові, що домовиться з суддею Новаком про бажане судове рішення за грошову винагороду.

Для переконливості Білик показав Мішкову на своєму телефоні переписку з суддею Новаком, даючи зрозуміти, що має з ними особисті стосунки.

Відомо, завершено досудове розслідування стосовно посадової особи управління КМДА.

Останні новини