Верещук: Бандера не є героєм для більшої частини українців 

Автор: Ольга Даниленко
15:48 10.01.2023

Провідник ОУН(б) Степан Бандера ніколи не посяде своє гідне місце в пантеоні героїв: “Цього ніколи не станеться”.

Про це заявляла у 2020 році кандидатка на посаду мера столиці, а наразі міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

На виборах 25 жовтня 2020 року Слуги офіційно її делегували змагатися за крісло мера столиці. Верещук посіла 5 місце за кількістю голосів. Під час агітаційної кампанії кандидатка знялась в проморолику, де літала над Києвом в образі, схожому на Мері Поппінс.  

Тоді ж, у 2020 році Верещук намагалася розвіяти мрії українців про надання звання Героя України символу українського спротиву Степану Бандері.

Та менша частина сподівається, що з часом все стане на свої місця, як вони кажуть, і ті шкідливі коди памяті у вигляді тих, хто хоче їх змінити всетаки займуть своє місце і вони будуть виправдані й Бандера посяде своє гідне місце в пантеоні героїв. Тож я хочу всіх розчарувати, хто зараз про це думає й мріє. Цього ніколи не станеться”, – наголосила вона.  

Також, вона зазначала, що для більшої частини українців провідник ОУН(б) Степан Бандера не є Героєм України.

Чи ви будете зі мною сперечатися, коли я скажу, що Бандера не є героєм для більшої частини українців?!” – казала Верещук.

Однак, опитування, яке проводилось на початку серпня 2022 року Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова засвідчило, що майже половина опитаних українців – 49,6% вважають діяльність Бандери скоріше позитивною для України:

  • Центр – 51,3%,
  • Захід – 72,7%,
  • Південь – 19,5%
  • Схід – 30,4%.

Повне інтерв’ю 2020 року Верещук можна подивитися за посиланням.  

Додамо, в Україні першого січня – у день народження Степана Бандери активна частина українських націоналістів йдуть ходою центром Києва. Цього року ходи не було через постійні обстріли столиці російськими ракетами та дронами, які не припинялись навіть у новорічний період.

Але про Степана Бандеру згадали. Зокрема головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний зробив селфі біля портрета керівника ОУН.

Читайте також: Столичні депутати заспівали – “Батько наш – Бандера, України – мати” – оголошено флешмоб

Нагадаємо, 20 січня 2010 року президент України Віктор Ющенко посмертно присвоїв Бандері звання Героя України за “за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу”.

Через кілька місяців, після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича, Донецький окружний адміністративний суд скасував цей указ. Пояснення – звання Героя можна присвоювати лише громадянам України.

Президент України Петро Порошенко у 2017 році заявляв, що Бандера зробив “величезний внесок” у національно-визвольний рух і закликав оцінити його постать комісію з історичних питань.

У 2022 році він закликав західні ЗМІ не поширювати російські фейки щодо “нацистів в Україні” та Степана Бандеру. Порошенко наголосив, що ця теза просувається кремлем по всьому світу, щоб виправдати свою загарбницьку війну.

У 2019 році Володимир Зеленський як кандидат у президенти казав, що Степан Бандера “герой для якогось відсотка українців”, “один з тих людей, які захищали свободу України”, а згодом наголошував, що відповідь про роль Бандери має дати час. 

Останні новини