В Україні знову здорожчають продукти: чому, коли та наскільки

Автор: Марія Супрун
15:47 01.10.2022

В Україні продовжують дорожчати харчові продукти. Така тенденція у майбутньому триватиме - вже незабаром продуктові товари подорожчають на 10-15%.

Такий прогноз висловив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, пише Landlord.

За його словами, на зростання цін впливають війна, порушення логістичних ланцюгів, ціни на пально-мастильні матеріали, а також курс гривні щодо долара.

Також на підвищення ціни на продукти вплине повернення акцизів на паливо.

Економічний експерт Олександр Хмелевський каже, що вже у листопаді українці спостерігатимуть “стрибок” на цінниках. Хоча зараз відбувається сезонне зниження, стабілізація цін, яка пов’язана із суттєвою пропозицією овочів та фруктів. Однак вони подорожчають набагато більше: у середньому на 30–35%.

Щодо цін на хліб і борошно, то Україна має значні запаси зерна, що означає відсутність дефіциту. Але через обмеження експорту найближчими місяцями, на думку експерта, ціни зростатимуть помірно на 10-15%.

Така ж тенденція очікується щодо вартості олії та цукру, які можуть додати в ціні 15-20%.

За прогнозами Інституту аграрної економіки, після жовтня сезонні овочі в Україні здорожчають, тоді як ціни на крупи очікує сезонне зниження:

  • рис — до 60-65 грн за кг
  • гречка — до 70-75 грн за кг
  • пшоняні крупи — до 25-30 грн за кг
  • манна та ячна крупа — до 20-25 грн за кг

Ціни на гречку можуть трохи впасти завдяки тому, що 2022 року площі під посіви цієї культури агровиробники збільшили в 1,5 разу. В результаті зібраного врожаю цілком може вистачити для задоволення внутрішніх потреб країни.

Нагадаємо, закордонні мережі супермаркетів створюватимуть полиці з українськими продуктами.

Останні новини