В Національному музеї Тараса Шевченка можна буде побачити ангелів-охоронців України

Автор: Любава Лисичкіна
16:22 02.07.2022

У творчому циклі художниця використовує аналогії та метафоричні образи – "Янгол Перемоги", "Янгол Відродження". Художниця звертається до манери візантійської школи іконопису, відтворюючи захисні образи, характерні для українців.

Як зазначається, мова йде про художницю Оксану Фурсу та її серію робіт “Між небом та землею”. Серед образів на картинах – ангели-охоронці України.Полотна представлять на виставці з 5 по 31 липня у Києві в Національному музеї Тараса Шевченка.

У творчому циклі художниця використовує аналогії та метафоричні образи – “Янгол Перемоги”, “Янгол Відродження”. Фурса звертається до манери візантійської школи іконопису, відтворюючи захисні образи, характерні для українців.

Основою виставки стане інсталяція з муляжів протитанкових їжаків, наближених до оригіналу. На “їжаках під різними ракурсами і освітленням демонструватимуться дві колекції: “Яблунево-медова казка” та “Між небом та землею”. Більшість картин створені з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Позитивна, яскрава, добра та світла колекція “Яблунево-медова казка”, яка символізує мир, добро й щедроти української землі, та метафізична “Між небом та землею”, яка звертається до захисних духовних образів, не випадково опинилися поруч. Це ілюстрація того яким непостійним і вразливим може бути світ навколо нас. “Благословіння Богородиці”, “Янгол перемоги”, “Янгол відродження”, “Крила Георгія Побідоносця” підносять нас до духовних витоків сили українського народу, бо Україна завжди під захистом світлих сил!” – розповіла Оксана Фурса.

Доповнять експозицію цифрові копії пʼяти робіт Марїї Приймаченко, надані з фонду Національного музею Тараса Шевченка – своєрідний символ зв’язку мистецьких поколінь.

На відкритті виставки відбудеться символічна акція “Крила єдності”. В центрі залу буде розташований мольберт з білими барельєфами крил, створених з порцеляни. Кожен з присутніх зможе долучитися до акції, намалювавши на цьому полотні і висловити свої емоції. Готову роботу, завершену художницею, продадуть на благодійному аукціоні.

Після Києва виставку планують показати у країнах ЄС, США, Канаді, Казахстані, Азербайджані.

Довідково: Оксана Фурса відома перш за все серіями робіт у стилі фолкарт. Її колекція “Яблунево-медова казка” 2014 року стала візитівкою художниці. На картинах – мотиви народних казок у фантазійному світі дивних тварин і рослин.

До речі, в Національному заповіднику “Софія Київська” відкривається виставка про війну.

Останні новини