Українців обнадіяли: МОЗ має 60 тис. флаконів нових ліків від COVIDу

Автор: Любава Лисичкіна
20:10 21.09.2021

Доставлені в Україну інноваційні ліки, а саме 20 тис. флаконів Бамланівімабу (Bamlanivimab) та 40 тис. флаконів Етесевімабу (Etesevimab) вже розвезені в регіони.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я з європейської інтеграції Олександр Комаріда.

Ліки були доставлені в Україну 4 вересня за сприяння Посольства України в США як гуманітарний вантаж, наданий американською благодійною організацією Direct Relief.

Чи є Bamlanivimab та Etesevimab у протоколах лікування

Наказом МОЗ від 20.09.2021 № 1979 оновлено протокол «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким передбачено можливість використання лікарських засобів Bamlanivimab та Etesevimab.

Тепер лікарі, які надають допомогу хворим на COVID-19, матимуть чітку інструкцію щодо того, в яких саме випадках захворювання і як правильно застосовувати ці лікарські засоби.

Як діють препарати

Механізм їх дії полягає у блокуванні прикріплення вірусу до мембрани клітини, що унеможливлює потрапляння SARS-CoV-2 в клітини людини, що нейтралізує дію вірусу та сприяє запобіганню розвитку та лікуванню COVID-19.

Діють ці ліки безпосередньо на вірус – препарати зв’язуються зі спайковими білками вірусу, запобігаючи проникненню у клітину та подальшому розмноженню, прискорюють одужання хворих з коронавірусною хворобою і запобігають виникненню ускладнень та потраплянню в лікарню.

До слова,  23 вересня вся Україна переходить в “жовту” зону карантину – що заборонено.

Останні новини