У Софії Київській на Великдень влаштують масштабне дійство

Автор: Галина Ворона
18:42 16.04

В Софії Київській на Великдень, 5 травня, відбудеться масштабне святкове дійство.

Про це повідомляється в анонсі події.

Проект має на меті відродити давні українські традиції святкування Великодня та показати мистецьку, пісенну, інструментальну, танцювальну і обрядову культуру цього свята.

У програмі будуть представлені давні зразки пісень та хороводів, що побудували в різних регіонах України.

Для цього учасники проекту досліджували архіви і здійснили реконструкції близько двох десятків унікальних великодніх та весняних танків.

У Софійському соборі відбудеться Великодній концерт Хореї Козацької “Христос Воскрес! Воскресне Україна!” В концерті прозвучать пісні на Воскресіння Христове, піснеспіви з рукописних ірмолоїв, гімни доби Української революції 1917-1921 років та сучасні твори.

Дійство розпочинається Великоднім дзвоном на дзвіниці Софійського собору, що є пам’яткою кін. 17 століття та одним з національних символів України.

У дворі заповідника за участі фольклорних гуртів протягом для триватимуть весняні ігри, хороводи, звучатимуть весняні та великодні пісні, будуть представлені традиційні ігри з крашанками, відбудеться спільна трапеза. Студенти Київського інституту імені Бориса Грінченка зіграють Великодній карильйонний концерт.

На святі заплановано ряд благодійних ініціатив для збору коштів на підтримку українського війська.

Кожен відвідувач зможе долучитись до дійств, хороводів, ігор, взяти участь у майстер-класах, забавах і розділити спільну радість Великодня.

Ця подія має об’єднати в спільному святкуванні киян та гостей міста, людей, що мають коріння в різних куточках нашої країни, а також залучити молодь до збереження і продовження святкових традицій Великодня.

Учасники: Ансамбль стародавньої музики Хорея Козацька, молодіжні та дитячі фольклорні гурти Вільце, Стодивниця, Роксоланія, ЩукаРиба, Шум’я, Два Три, Серпанок, Михайлове Чудо, Орелі, Правиця, Будимир, Гурелі, а також кобзарі, лірники, сопілкарі, студенти столичного університету імені Бориса Грінченка.

Детальна програма свята з’явиться незабаром.

Вхід на подію: повний квиток – 200 грн, пільговий квиток – 100 грн, квиток на концерт Хореї Козацької – 600 грн. (квитки будуть доступні онлайн з 22 квітня).

*Право на пільговий квиток мають:діти до 15 років включно, пенсіонери, діти та дорослі з інвалідністю.

Право на безкоштовний вхід мають: діти дошкільного віку, ветерани, учасники бойових дій та військовослужбовці, члени сімей загиблих учасників та ветеранів війни 2013-2024 рр.

У разі повітряної тривоги програма свята припиняються, усі гості мають залишити територію заповідника. Подія продовжиться після завершення тривоги.

Читайте також: П’єсу, яка є світовою рекордсменкою, про романтичні пригоди парижанина, покажуть у Києві

Нагадаємо, у Софії Київській відкриють унікальну великодню інсталяцію.

Останні новини