У Росії з ракетної зброї залишився лише недоторканий запас – експерт

Автор: Любава Лисичкіна
22:46 25.10.2022

Росія накопичила досить великий запас ракетної зброї до 2022 року. Проте вони його фактично вже витратили.

Фото: Ілюстративне

Про це в інтерв’ю розповів військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

За його словами, залишилось те, що називають недоторканим запасом. У кожної країни діє своє поняття такого запасу. Воно може рахуватись у відсотках, в залежності від кількості носіїв.

“Якщо у країні тисяча ракет певної номенклатури та модифікації, то недоторканий запас може складати 10−15%. У деяких країн це 20−25%. Він використовується у разі, якщо якась країна здійснюватиме агресію, а потім щось піде не так і їй доведеться вести оборону. Яким є недоторканий запас зброї росії, не знаю”, – додав Коваленко.

Він уточнив, що є й інше поняття недоторканого запасу — це носії (пускові установки, авіація тощо). Наприклад, існує береговий ракетний комплекс «Бастіон» із протикорабельною ракетою П-800 «Онікс», що робить пакетний пуск. Сьогодні у росії у використанні знаходиться приблизно 60 «Бастіонів». Фактично вони базово повинні мати недоторканий запас 120 ракет П-800 «Онікс».

“Враховуючи, що загалом росія мала на озброєнні 400 ракет П-800 «Онікс», але вона ними активно обстрілювала Україну, то зараз ми з упевненістю можемо казати: запускаючи їх, вони використовують недоторканий запас”, – зазначив експерт.

Коваленко також розповів, що ще є формат, який росіяни не мають змоги відновлювати. Це ракетна зброя радянських часів. Наприклад, ракета Х-22. Всі багато що про неї чули, вона має велику кількість недоліків, зокрема низьку точність, дефективність тощо. Проте найголовніше — росіяни не можуть її виробляти. Кожна випущена ними така ракета фактично є унікальною. Про ці ракети Х-22 та іншу номенклатуру з невідновлюваного запасу можемо казати: вони дійсно закінчуються, розповів він.

Як відомо, від кінця лютого Росія вчинила 8 ударів по енергооб’єктах Київщини.

Останні новини