У Києві та області виявили махінації із землями оборони на мільйони гривень

Автор: Галина Ворона
15:13 09.02

Спритні на руку ділки незаконно захопили землі, які належала оборонному держпідприємству "КУМіБ" у Києві та Київській області.

Як повідомляє Держаудитслужба, про це стало відомо під час аудиту, проведеного її Північним офісом.

За даними установи, загальна сума порушень, виявлених під час проведення аудиту в “КУМіБ”, становить майже 7 млн грн. Також виявлено неефективні управлінські дії, що можуть призвести до зайвих витрат на загальну суму близько 64 млн грн.

Так, правопорушники незаконно захопили гектар землі держпідприємства у Білій Церкві. Вартість ділянки становить 14,2 млн грн.

Як виявилось, ще в 2006 році між ДП і ТОВ ВБФ “Монолітбуд” було укладено договір строком на 25 років на встановлення земельного сервітуту.

Надалі дана ділянка почала щільно забудовуватися торговими і складськими приміщеннями ринку (торговельні місця, криті прилавки тощо). Крім того, дана територія огороджена зовнішнім парканом зі стаціонарним пунктом охорони та не може використовується держпідприємством у господарських цілях.

Також махінації з землями цього ж оборонного підприємства виявлені у Києві на вулиці Бориспільській. Частину ділянки орієнтовною площею 0,85 га було відчужено та передано ТОВ “Дрогопол Україна”. Нормативна вартість цієї землі – 31, 3 млн грн.

Крім того, держпідприємство втратило відокремлену будівлю “Механізована мийка автомобілів” балансовою вартістю 905 тис. грн, прибудову до цеху площею 75 кв. м та насосну станцію площею 30 кв. м.

Зважаючи на порушення норм законодавства, Держаудитслужба передала матеріали контрольного заходу до Служби безпеки України.

Читайте також: Зловживання на відбудові Гостомеля виявились найбільшими серед громад Київщини – матеріали вже у правоохоронців

 Як повідомляв “ВК” під час ревізії Гостомельської селищної військової адміністрації за 2022 та 2023 роки виявили зловживання на понад 21 млн грн. Через корумпованих чиновників у населеному пункті досі не відновили 100 осель.

У вересні минулого року Держаудитслужба повідомляла, що має намір перевірити і саму Київську ОВА на факт розкрадань під час відбудови у двох громадах. 

Останні новини